Fot. PAP/EPA/Adam Davis

Z 10 do 50 groszy mają zostać podniesione opłaty za każdy kilogram wyrzuconego jedzenia. Obejmą jednak tylko właścicieli sklepów, producentów już nie - podaje czwartkowy „Dziennik. Gazeta Prawna”.

Rocznie w Polsce marnuje się 4,8 mln ton żywności. Tylko 0,38 proc. z tej puli trafia do organizacji pozarządowych, które rozdysponowują ją potrzebującym. Dlatego resort rolnictwa proponuje zwiększenie kar za wyrzucane jedzenie.

Zgodnie z założeniami projektu nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, nowe przepisy obejmą tylko sprzedawców. Ci uważają, że regulacje powinny objąć cały łańcuch żywnościowy i skupić się na edukacji konsumentów. To oni odpowiadają za 60 proc. wyrzucanych produktów spożywczych. Na producentów rolnych i przetwórców przypada kolejne 30 proc. Objęty przepisami handel odpowiada za mniej niż 7 proc. zmarnowanej żywności - informuje dziennik.

PAP/aś