
Tradycyjne wędliny, sery, przetwory na świąteczny stół i ciasta. W Koszalinie trwa Wielkanocny Kiermasz, w trakcie którego swoje produkty oferują lokalni producenci.
Na kiermaszu swoje stoiska prezentuje ponad dwudziestu wystawców z regionu. Jak mówi Marek Gil, dyrektor koszalińskiego oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa - wystawcy oferują pyszne i ekologiczne produktu - wędliny, miody i wiele innych wyrobów, które - jak zapewnia - należy spróbować, by poznać ich jakość.
- Cieszymy się, że możemy promować regionalne produkty i podnosić świadomość mieszkańców, że to, co jest wyprodukowane w naszej ziemi, jest godne polecenia - podkreśla dyrektor Marek Gil.
Wydarzenie odbywa się w ramach targów ogrodniczych. Połączone jest także z warsztatami wyplatania z wikliny oraz pokazami kulinarnymi, w trakcie których można poznać np. przepis na wielkanocny barszcz biały, który jest charakterystyczny dla naszego regionu. Jak mówi Krzysztof Szymborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich - „raczmy się lokalnym produktem, bo on jest najsmaczniejszy”.
Wielkanocny kiermasz „Kupuj Świadomie” potrwa do niedzieli, do godz. 15:00. Wydarzenie odbywa się przy hali Gwardii w Koszalinie.
mm/aś
Posłuchaj
Marek Gil - dyrektor koszalińskiego oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa- 00:00:00 | 00:00:00
- 00:00:00 | 00:00:00
- 00:00:00 | 00:00:00