
Gościem audycji „Na Dobry Dzień” była Paulina Romaldowska pasjonatka i miłośniczka herbaty. W rozmowie z Tomaszem Tranem mówiła m.in. o zaletach picia herbaty i sposobach jej przygotowania.
- Herbata to naturalny napój, który powstaje w wyniku parzenia liści, pączków i łodyg krzewów herbacianych. Ponadto ma niezaprzeczalne właściwości zdrowotne, a każdy gatunek ma inne korzyści - wyjaśniła Paulina Romaldowska.
Paulina Romaldowska pasjonuje się herbatą od dłuższego czasu i - jak zaznaczyła - najważniejszym czynnikiem, wpływającym na smak herbaty, jest proces parzenia: - Temperatura zaparzania to drugi - zaraz po jakości - najważniejszy czynnik, który wpływa na późniejszy smak herbaty. Temperatura i czas trwania jest zależny od konkretnej odmiany.
Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów w Polsce. Statystyczny Polak wypija około 1 kg herbaty rocznie, co stawia Polskę w czołówce europejskich konsumentów tego napoju.
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy.
tt/lp
Posłuchaj
„Na Dobry Dzień”: Paulina Romaldowska- 00:00:00 | 00:00:00