Plenerowe studio Radiowego Klubu Obieżyświata stanęło dziś w Swołowie, stolicy Krainy w Kratę. Goście Jarosława Rochowicza opowiedzieli o niezwykłej historii i walorach tego regionu oraz o charakterystycznych dla Pomorza smakach.
Piotr Ostrowski, prezes i redaktor naczelny Polskiego Radia Koszalin
- Swołowo jest miejscem, gdzie historia jest na wyciągnięcie ręki. Można powiedzieć, że czas się tutaj zatrzymał - podkreślił Piotr Ostrowski, zaznaczając jednocześnie, że jest to obszar dawnego księstwa słupsko-sławieńskiego, będącego rdzeniem kaszubszczyzny. Nawiązując do kulinariów, stanowiących wizytówkę tego regionu, przekazał, że kuchnia Pomorza, to przede wszystkim gęsina. - Na starych, historycznych obrazkach niezwykle często pokazywano tutaj gęś. Do dzisiaj jest ona charakterystyczna dla tego regionu. Gęsina z Polski w 90 procentach jest eksportowana na rynek zachodnio-europejski. Tam jest ona uznawana za towar luksusowy - zwrócił uwagę Piotr Ostrowski.
Jacek Przybysz - kucharz i właściciel Gospody pod Wesołym Pomorzaninem w Swołowie
Jacek Przybysz zapytany, czym powinna pachnieć kuchnia na Kaszubach, podkreślił: - Przede wszystkim gęsiną, czerniną i zupą brukwianką - to stempel smakowy regionu. Dania te wynikały z niedostatku ludzi tu mieszkających. Jednak co istotne, starali się oni wykorzystać wszytko to, co mieli - mówił Jacek Przybysz. - Sekret doskonałego smaku tkwi w głównym składniku, ale dużą wagę należy również przykładać do dodatków, które powinny współgrać i podkreślać charakter potrawy - dodał.
II część audycji „Radiowy Klub Obieżyświata”. O malowniczych Bieszczadach opowiadał Piotr Ostrowski
W drugiej godzinie dzisiejszej audycji „Radiowego Klubu Obieżyświata” Piotr Ostrowski i Jarosław Rochowicz przemierzyli wraz z naszymi słuchaczami niezwykłe Bieszczady - piękną krainę leżącą na południu kraju, nadal dziką, wciąż niedostępną i fascynującą ludzko.
Zapraszamy do wysłuchania drugiej części audycji „Radiowy Klub Obieżyświata”.