fot. prk24.pl
Wiosna to najlepszy czas na zmianę diety i większą dawkę ruchu na świeżym powietrzu. Zyska nasze zdrowie, samopoczucie i sylwetka.

- Mamy teraz idealne warunki do tego, by zacząć zmieniać siebie i zawalczyć o „lepszego ja” - nie miała wątpliwości Marta Pawelec, dietetyk kliniczny. W rozmowie z dziennikarzami Polskiego Radia Koszalin podała wskazówki, jak w prosty sposób możemy wiosną zadbać o siebie. - Co prawda teraz mamy trudny moment, bo już chcielibyśmy mieć dostęp do sezonowych świeżych warzyw i owoców, a jeszcze musimy na nie trochę poczekać. Jednak dietę wiosenną możemy już rozpocząć - tłumaczyła Marta Pawelec. - Dostęp do wielu produktów mamy przez cały rok. Dobrze jest zmienić sposób ich przetwarzania, odejść od rozgrzewających potraw i postawić na sałatki na surowo, grillowane ryby, drób, warzywa, lekkie, ale sycące koktajle.

Poza zmianą diety, dobrze jest też wyjść na świeże powietrze. - Robi się słonecznie, a pobyt na słońcu sprzyja resyntezie witaminy D przez skórę. Aktywność  fizyczna i wyższa temperatura z kolei sprawia, że chce się nam pić, a woda wspomaga odchudzanie - wyjaśniała dietetyk.

Prowadzący rozmowę pytali, czy zjedzenie dużej ilości surowych warzyw może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. - Może, nadmiar błonnika może powodować takie skutki jak wzdęcia, gazy, ból brzucha. Wtedy należy przejść na dietę lekkostrawną, czyli obgotowywanie warzyw przed spożyciem - poradziła Marta Pawelec.

red./sz

Posłuchaj

rozmowa z Martą Pawelec, dietetyk kliniczną