Tradycyjna polska kuchnia jest syta, tłusta i bogata w węglowodany, co przekłada się na wysoką kaloryczność. Podobnie jest ze świątecznymi potrawami. Czy zatem Święta Bożego Narodzenia można obchodzić zdrowo i tak, by nie obciążać żołądka? Może warto pokusić się o jakieś inne wersje świątecznych dań? Na te pytania odpowiedziała dietetyk kliniczny Marta Pawelec.
Jak przygotować święta, aby w wigilijny wieczór cieszyć się dobrym samopoczuciem i obecnością bliskich? W pracy ważne są nawet kilkuminutowe przerwy i łatwe ćwiczenia, które odciążą nasze nogi, plecy i szyję. Więcej w rozmowie z Agatą Biernat, rehabilitantką oraz instruktorką jogi i odnowy biologicznej.
Pierogi i uszka z mąki ekologicznej, rolady z łososia, śledzie pod każdą postacią, czy też sernik, piernik i makowiec? Zdaniem Marty Krzymińskiej, prowadzącej w Koszalinie sklep ze zdrową żywnością, zainteresowanie takimi produktami znacznie wzrosło w czasie pandemii.