
Zaproszenie Renaty Pacholczyk przyjęli: dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Koszalinie Henryk Kozłowski oraz kierowniczka Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Oddział Terenowy w Koszalinie Dorota Stawiszyńska.
Dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Koszalinie - Henryk Kozłowski
10 kwietnia prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Henryk Kozłowski wyjaśnił, że ustawa wprowadza szereg istotnych zmian, które mają na celu unowocześnienie systemu wsparcia dla osób poszukujących pracy oraz usprawnienie działania publicznych służb zatrudnienia. - Dotychczas znaczącym utrudnieniem dla szukających pracy była konieczność rejestracji w urzędzie właściwym ze względu na adres zameldowania, a nie faktycznego zamieszkania. Ustawa o rynku pracy i służbach zatrudnienia to zmienia.
- Nowe przepisy przewidują również większy nacisk na indywidualne podejście do osób bezrobotnych i dostosowanie wsparcia do ich realnych potrzeb. Uelastycznieniu ulegną programy aktywizacji zawodowej, a także zasady przyznawania środków na szkolenia, staże czy rozpoczęcie działalności gospodarczej - dodał Henryk Kozłowski.
- 00:00:00 | 00:00:00
Kierowniczka Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Oddział Terenowy w Koszalinie - Dorota Stawiszyńska
Przed nami jubileuszowa 10. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów” - wyjątkowego wydarzenia, które promuje bogactwo kulinarne polskiej wsi oraz działalność Kół Gospodyń Wiejskich. - Serdecznie zapraszamy wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich do udziału w tegorocznej edycji. To nie tylko okazja do zaprezentowania tradycyjnych potraw swojego regionu, ale też szansa na integrację, wymianę doświadczeń i świetną zabawę. Zapisy trwają do 25 kwietnia, czekamy na zgłoszenia.
Dorota Stawiszyńska wyjaśniła, że konkurs odbywa się w trzech etapach. - Najpierw eliminacje powiatowe, a później wojewódzkie, podczas których wyłaniani są najlepsi reprezentanci regionów. Finał jest ogólnopolski i gromadzi laureatów z całej Polski. Odbywa się on w naprawdę wyjątkowej, kulinarnej oprawie.
- 00:00:00 | 00:00:00