Piękne fotografie potraw oraz przepisy kulinarne, którym sprosta nawet początkujący kucharz. A przy okazji znakomita historyczna literatura. „Posmakuj Kartuz i Szwajcarii Kaszubskiej. Tradycje kulinarne” to książka, która właśnie zadebiutowała na rynku wydawniczym.
W Muzeum Kaszubskim w Kartuzach Barbara Kąkol oraz Rafał Nowakowski, współautorzy książki, spotkali się z publicznością, aby opowiedzieć o tym, jak publikacja powstawała oraz dlaczego warto było podjąć się trudu jej stworzenia.
- Kartuzy to szczególne miejsce na kulinarnej mapie Polski. Już zakonnicy kartuscy nadali tej krainie wyjątkowy smak - mówiła dyrektorka Muzeum Kaszubskiego i współautorka książki Barbara Kąkol, zwracając uwagę na sprzyjające lokalnym kucharzom położenie Kartuz „pomiędzy licznymi jeziorami i bogatymi w grzyby oraz inne dary lasami”. - To ma odzwierciedlenie w potrawach, które królowały na stołach - dodała.
Przepisy do publikacji zebrał i opracował Rafał Nowakowski, miłośnik kulinarnych historii, który podkreślał, że poszukiwanie materiałów było niezwykle ciekawe. - To często były niewielkie, podarte karteczki z zapisanymi uwagami typu: „Drożdże za pięć groszy”. Nie ma podanych żadnych miar, wszystko robiło się „na wyczucie” - opowiadał.
„Posmakuj Kartuz i Szwajcarii Kaszubskiej. Tradycje kulinarne” to siedem rozbudowanych rozdziałów, od dań z ryb, przez dania jarskie, słodkości, kończąc na przetworach. Wśród przepisów można znaleźć m.in. instrukcje jak zrobić zylc, zupę z okonia, sielawę w sosie maślanym, kukle czy szpajzę cytrynową.
jr/zas