fot.Mateusz Sienkiewicz/Polskie Radio Koszalin

Z początkiem listopada placówka dołączyła do pilotażu programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Tym samym dzienna stawka żywieniowa wzrosła dwukrotnie - z 25 na 50 zł.

Pozwala to na zwiększenie liczby oraz jakości posiłków - przekazała Agata Kamińska, szpitalna dietetyczka. - Obecnie, dzięki programowi, jesteśmy w stanie zapewnić pacjentom drugie śniadanie i podwieczorek, czego wcześniej w szpitalu nie było. Zwiększyła się również gramatura obiadu i kolacji, co sprawia, że posiłki są bardziej pożywne - dodała dietetyczka.

Pacjenci przebywający w szczecineckim szpitalu zachwalają jakość posiłków: - Jesteśmy zadowoleni, jedzenie jest smaczne i urozmaicone. Niczego nam nie brakuje.

Pilotaż programu „Dobry posiłek w szpitalu” prowadzony będzie do czerwca przyszłego roku. Z usług szpitalnej kuchni codziennie korzysta około setki pacjentów.

ms/lp

fot.Mateusz Sienkiewicz/Polskie Radio Koszalin
fot.Mateusz Sienkiewicz/Polskie Radio Koszalin
fot.Mateusz Sienkiewicz/Polskie Radio Koszalin

Posłuchaj

materiał Mateusza Sienkiewicza Pacjenci szpitala Agata Kamińska