Śledzik konesera, pierogi z kurkami, barszcz czerwony, uszka czy sernik z makowcem – to tylko niektóre z dań walczących o zwycięstwo w konkursie „Kulinarne dziedzictwo w potrawach wigilijnych”.
Od świątecznych zapachów i widoku pięknie udekorowanych potraw można było dostać zawrotu głowy. Jak podkreśliła przewodnicząca jury i pomysłodawczyni konkursu Krystyna Polańczyk, wybór najlepszych propozycji był jak zawsze niezwykle trudny.
- Wszystkie prace konkursowe zasługują na uznanie. Zasmakowaliśmy klasycznych potraw wigilijnych, ale również tych uwspółcześnionych. Staraliśmy się znaleźć złoty środek - wyjaśniła.
Wśród laureatek konkursu znalazła się Renata Staszkiewicz, nagrodzona za pierogi z pieczarkami i… tajemniczym składnikiem, który ujawniła w rozmowie z Polskim Radiem Koszalin. - Jest to serek mascarpone. Dwa lata temu użyłam go po raz pierwszy i pierogi bardzo zasmakowały mojej rodzinie. Postanowiłam więc podzielić się nimi tutaj - powiedziała.
Świąteczny konkurs w Będzinie uświetnił występ zespołu Swaty, a uczestnicy mogli również odwiedzić stoiska z rękodziełem.
Katarzyna Chybowska/zn