fot. prk24.pl
Dziś o marnowaniu jedzenia, ponieważ każdy z nas ponosi odpowiedzialność za nadmierne marnotrawienie żywności.

A tymczasem niemarnowanie jedzenia to coś, co się opłaca i czego można się bez trudu nauczyć - co w rozmowie z Joanną Lejtan potwierdza Katarzyna Czarkowska, prowadząca Kuchnię Społeczną w Koszalinie, propagatorka idei less waste, która zakłada, że marnujemy jak najmniej i nie dotyczy to tylko żywności.

materiał Joanny Lejtan
  • 00:00:00 | 00:00:00
::

Dziś szukamy sposobów na niemarnowanie jedzenia. I tu warto pomyśleć o edukacji i to od najmłodszych lat podkreśla Elżbieta Ałtyn, kierownik Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Sianowie, które prowadzi jadłodzielnię.

materiał Renaty Pacholczyk
  • 00:00:00 | 00:00:00
::

Marnotrawstwo żywności uznaje się współcześnie za poważny problem społeczny o charakterze globalnym. Szacuje się, że corocznie na świecie marnuje się ok. 1/3 całkowitej ilości wytworzonej żywności, co stanowi blisko 1,3 mld ton żywność. Niemalże 70% udziału w ilości zmarnowanej żywności pochodzi z gastronomii i indywidualnych gospodarstw domowych, a do najczęściej wyrzucanych produktów żywnościowych należą mięso, pieczywo, owoce i warzywa.

Co zrobić, aby nie marnować żywności w naszych domach? O to Anna Winnicka zapytała p. Irenę Kwiatkowską-Pająk z Trzebiatowa

materiał Anny Winnickiej
  • 00:00:00 | 00:00:00
::