
Zakażenie szerzy się drogą kropelkową przez kontakt bezpośredni lub kontakt ze skażonymi przedmiotami, a największa ilość zachorowań występuje podczas sezonowych epidemii. W Polsce sezon wzmożonych zachorowań na grypę trwa od października do kwietnia, szczyt zachorowań przypada między styczniem a marcem. Warto w tym okresie pomyśleć o profilaktyce, m.in. o szczepieniach - zauważa doktor Katarzyna Krystosik-Łasecka.
Coraz więcej osób zmaga się z grypą. Dane są alarmujące, mamy ponad 40 tys. zachorowań dziennie. To oznacza, że statystycznie wzrost zachorowań jest większy niż w minionych latach. Czy faktycznie jest tak źle? Czy liczba dawek szczepionek w aptekach jest wystarczająca? Na te pytania Tomaszowi Tranowi odpowiedział Konrad Madejczyk, rzecznik prasowy Naczelnej Izby Aptekarskiej.
Prawidłowe żywienie sprzyja szybszemu wyzdrowieniu i wspiera organizm, żeby jak najlepiej poradził sobie z patogenami.
Każdy jeden stopień gorączki w górę to 13 proc. większe zapotrzebowanie na kalorie. Choroba odbiera apetyt, ale można spróbować jeść częściej mniejsze porcje, żeby zapewnić organizmowi stały dopływ energii. Pożywienie w trakcie choroby powinno dostarczać dodatkowych kalorii i mikro- oraz makroskładników, odporność organizmu warto pielęgnować ze szczególną starannością. Co wobec tego jeść, jak sobie pomóc aby nie dać się chorobie? Są produkty, które wzmacniają naszą odporność - wskazała Weronika Bagrowska, dietetyczką prowadzącą gabinet Zdrowa Linia w Koszalinie.