fot. pixabay
Czy potrafimy komponować posiłki, by dostarczały nam wszystkich niezbędnych składników? Co powinno znaleźć się na talerzu, by był on pełnowartościowy? Goście środowej audycji, odpowiadając m.in. na te pytania, przybliżyli temat zdrowego odżywiania.

Coraz więcej osób uważa, że najzdrowsze, najbardziej humanitarne i ekologiczne jest żywienie się roślinami. W Koszalinie, po ponad dwuletniej przerwie, zorganizowano spotkanie w ramach „Kuchni Społecznej”.

materiał Joanny Lejtan

Dobre funkcjonowanie biznesu oferujące zdrową żywność nie jest łatwe. Sklep musi posiadać ustabilizowaną sieć producentów, a jej zbudowanie wymaga czasu. Sprzedaż takich produktów to jednak jedna z najbardziej rozwijających się branż na terenie Unii Europejskiej.

O swojej pracy opowiedziała Marta Krzymińska, która prowadzi w Koszalinie sklep ze zdrową żywnością.

materiał Anny Winnickiej

Helena Bubień, rolniczka z gminy Bobolice zwróciła uwagę na coraz większe zainteresowanie żywnością ekologiczną. Opowiedziała o przetworach z naturalnych produktów, które cieszą się coraz większą popularnością.

materiał Renaty Pacholczyk

W Polsce mamy prawie pięć tysięcy Rodzinnych Ogrodów Działkowych, a na ich terenie jest prawie milion działek. Wiele osób korzysta z nich wyłącznie rekreacyjnie, ale ciągle jest też sporo działkowców, dla których uprawianie warzyw i owoców jest bardzo ważne. Należy do nich Jolanta Marcinkowska.

materiał Beaty Góreckiej

jl/aw/rp/bg/aj