fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
Od piątku do niedzieli nasi dziennikarze nadają z Kołobrzegu w Kamiennym Szańcu, gdzie trwa organizowany przez Polskie Radio Koszalin i koszaliński oddział Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Bałtyk Festiwal Polska Smakuje. Impreza jest okazją do zapoznania się z regionalną kuchnią. W programie znalazł się m.in. koncert zespołu Żuki oraz... próba pobicia rekordu Polski w przygotowaniu największej zapiekanki.

Zapiekanka wykonana w czasie festiwalu ważyła aż 148 kilogramów. Przyrządzaniu i jej ważeniu towarzyszyły tłumy wczasowiczów. Potrawa został rozdana do degustacji uczestnikom imprezy.

kołobrzeżanie i turyści o zapiekance, która ważyła aż 148 kg - materiał Jarosława Banasia
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun

Anna Pianka: przekazujemy wiedzę o regionalnej kuchni młodym pokoleniom

Na stoisku Koła Gospodyń Wiejskich z Węgorzewa Koszalińskiego można posmakować naleśników i placków ziemniaczanych. Tworzą się przy nim ogromne kolejki. - Włożyłyśmy wiele serca w przygotowanie potraw. Przepisy na nie pozyskałyśmy od naszych mam, a my tę wiedzę przekazujemy kolejnym pokoleniom. Festiwal jest świetną okazją do zawiązywania nowych znajomości oraz dzielenia się recepturami z członkiniami innych kół gospodyń wiejskich - powiedziała Anna Pianka.

rozmowa z Anną Pianką

Anna Sendecka: nasz region słynie ze wspaniałych wędlin

Przedstawicielka Zakładu Uboju i Przetwórstwa Mięsnego w Bobrowiczkach podkreśliła, że nasz region słynie ze wspaniałych wędlin: - Mamy zdrową i ekologiczną żywność. Pozyskujemy ją od okolicznych rolników. Mięso wędzimy sami. Przy naszym stoisku można spróbować wielu kiełbas, m.in. polskiej wędzonej i pieczonej czy suchej. Ponadto mamy pyszne pieczone balerony i karkówki.

rozmowa z Anną Sendecką
fot. Jarosław Ryfun

Czesław Hoc: promujemy zdrową i tradycyjną polską żywność

Kołobrzeski poseł Prawa i Sprawiedliwości podkreślił, że Bałtyk Festiwal Polska Smakuje jest dowodem na bogactwo turystyczne naszego regionu: - Kołobrzeg to nie tylko fantastyczny klimat i piękne widoki, ale i również Bałtyk Festiwal Polska Smakuje. To właśnie tutaj promuje się zdrową i tradycyjną żywność. Impreza jest także okazją do podziękowania rolnikom czy kołom gospodyń wiejskich za ich pracę. Możemy tutaj posmakować wielu ryb słodkowodnych i morskich, jest wiele miodów, a to tylko niektóre z tradycyjnych polskich produktów.

rozmowa z posłem Czesławem Hocem
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun

Piotr Ostrowski i Piotr Dziadul: cieszymy się, że wspólnie możemy organizować ten festiwal

- Cieszę się, że możemy wspólnie organizować ten festiwal z KOWR-em. Bardzo cenię sobie naszą współpracę. Jestem pełen podziwu, że pojawiło się na imprezie tak wielu wystawców z naszego regionu - powiedział Piotr Ostrowski, prezes i redaktor naczelny Polskiego Radia Koszalin.

Piotr Dziadul, dyrektor koszalińskiego oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wypowiadał się w podobny tonie. Mówił również o tym, co możemy znaleźć na stoiskach: - Mamy dużo regionalnych i zdrowych produktów. To przede wszystkim ryby, sery i kilkanaście rodzajów miodów.

rozmowa z Piotrem Ostrowskim i Piotrem Dziadulem
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun

Artur Nowakowski: udoskonaliłem przepis na szproty moskaliki

Kolejny rozmówca Jarosław Rochowicza ma stoisko ze szprotami. - Są przetwory rybne oraz smażone szproty - przygotowuje się je na takiej samej zasadzie jak frytki, czyli smaży się w głębokim oleju. Poza tym na naszym stoisku są szproty moskaliki. Kiedyś sprzedawano je w zalewie octowej. Ja udoskonaliłem ten przepis. Dodałem czosnku i żurawiny - powiedział Artur Nowakowski.

rozmowa z Arturem Nowakowskim

Piotr Kołodziejczyk: ziemniaki królują na polskich stołach

Przedstawiciel Pomorsko-Mazurskiej Hodowli Ziemniaka w Strzekęcinie powiedział, że odmian ziemniaków jest wiele, a każda z nich jest przeznaczona do różnych potraw: - Przeciętny konsument nie zawsze zwraca uwagę na to warzywo. Najbardziej liczy się dla niego wygląd. Najzdrowsze ziemniaki to te gotowane na parze w mundurkach. Nie należy dodawać jednak do nich żadnych przypraw, bo przez to mogą utracić unikatowy smak.

rozmowa z Piotrem Kołodziejczykiem
fot. Jarosław Ryfun

Konrad Fujarski: na Pomorzu Zachodnim jest bardzo dużo regionalnych smaków

Pszczelarz z Kluczewa uważa, że Bałtyk Festiwal Polska Smakuje jednoczy producentów z regionu: - Tutaj są regionalni producenci żywności, ludowi twórcy i koła gospodyń wiejskich. Trudno znaleźć w regionie podobną tak świetną imprezę.

rozmowa z Konradem Fujarskim

Edyta Szczupak: na naszych stoiskach jest wiele regionalnych produktów, m.in. sery krowie, kozie i owcze

Przewodnicząca stowarzyszenia rolników „Ekoland” z siedzibą w Świdwinie podkreśliła, że podczas Bałtyk Festiwalu Polska Smakuje można znaleźć wiele regionalnych produktów: - Na co dzień tak naprawdę nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele wspaniałych produktów wytwarzają rolnicy. Nie ma w nich chemii. Na naszych stoiskach są m.in. sery krowie, kozie i owcze, a także inne przetwory mleczne, kiełbasy, ogórki kiszone czy kapusta. Co ciekawe, nasze sery dojrzewają około dwóch lub trzech miesięcy. Zdarzało się, że nawet jeszcze dłużej.

rozmowa z Edytą Szczupak

Członkowie zespołu Żuki: Kołobrzeg to magiczne miasto

Menadżer Żuków Mirosław Balbuza oraz basista Marek Posieczek podkreślili, że frekwencja podczas piątkowego koncertu była duża: - Morski klimat i spontaniczne reakcje publiczności - właśnie dzięki temu tworzą się niesamowite emocje i gra się bardzo dobrze. W Kołobrzegu koncertowaliśmy wiele razy i to magiczne nadmorskie miasto, które prężnie się rozwija.

Dodali, że podczas Bałtyk Festiwalu Polska Smakuje można znaleźć wiele potraw, które kojarzą się z naszym regionem: - To przede wszystkim ryby - m.in. dorsz oraz zupa rybna. Posmakowaliśmy w sobotę także niesamowitej zapiekanki. Wystarczy trochę ziemniaków i sera, by stworzyć bardzo dobry posiłek.

rozmowa z Mirosławem Balbuzą oraz Markiem Posieczkiem
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
Czytaj więcej