fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Rochowicz
  • fot. Jarosław Rochowicz
  • fot. Jarosław Rochowicz
  • fot. Jarosław Rochowicz
  • fot. Jarosław Rochowicz
  • fot. Jarosław Rochowicz
  • fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Ryfun
Od piątku do niedzieli dziennikarze Polskiego Radia Koszalin nadają bezpośrednio z regionu kołobrzeskiego. Zapraszamy na współorganizowany przez nas Bałtyk Festiwal Polska Smakuje. Zawitamy również w Budzistowie, gdzie nie tylko będzie można podziwiać sportowe zmagania, ale też zaszczepić się przeciw Covid-19 w mobilnym punkcie.

BAŁTYK FESTIWAL POLSKA SMAKUJE - KOŁOBRZEG

Bałtyk Festiwal Polska Smakuje to okazja do tego, by zapoznać się z polską kuchnią, ale też ze wszystkim, co jest z nią nierozerwalnie związane.

W piątek, w audycji „Na dobry dzień”, nadawanej bezpośrednio z Kamiennego Szańca w Kołobrzegu, gdzie odbywa się impreza, rozmawialiśmy z lokalnymi wytwórcami żywności. Nie zabrakło też ekspertów, którzy przybliżyli nam tajniki m.in. pszczelarstwa.

W programie Festiwalu przewidziane są również m.in. nauka tańca Jerusalema Challenge oraz koncert zespołu Żuki.

Do Kamiennego Szańca warto zajrzeć też w weekend. W sobotę będziemy próbować pobić rekord Polski w przygotowaniu największej zapiekanki. Początek tego wydarzenia o godz. 11.

Zachęcamy do słuchania Klubu Obieżyświata nadawanego wprost z Festiwalu (godz. 13-15).

Ciekawa będzie również niedziela. To właśnie wtedy odbędzie się pokaz sztuki kulinarnej przygotowany przez gościa specjalnego - Kurta Schellera.

Tym, co jednak najważniejsze w czasie targów to liczne stoiska producentów regionalnej, ekologicznej i certyfikowanej żywności z województwa zachodniopomorskiego. Nie brakuje też Kół Gospodyń Wiejskich, które prezentują swoje tradycyjne potrawy i pokazy rękodzielnictwa. Festiwal jest okazją do tego, by poznać przepisy na to, jak jeść smacznie i zdrowo, a przy okazji wspierać polskich producentów.

ROZMOWA Z DOROTĄ NOWAKOWSKĄ

Pierwszym gościem w terenowej audycji Polskiego Radia Koszalin „Na Dobry Dzień” w czasie Bałtyk Festiwalu Polska Smakuje była Dorota Nowakowska, kierowniczka Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

- Festiwal organizowany jest już po raz czwarty. Uważam, że jest to świetny pomysł na promowanie lokalnych produktów - podkreśliła Nowakowska. - Polska Smakuje jest już taką marką, że zainteresowani producenci sami się do nas zgłaszają, by zaprezentować żywność z regionu. Wystawcą może być każdy, kto prowadzi rolniczy handel detaliczny, ma certyfikowaną i ekologiczną żywność i co najistotniejsze - chce pochwalić się lokalnymi produktami - zaznaczyła.

Bałtyk Festiwal Polska Smakuje: Dorota Nowakowska
  • 00:00:00 | 00:00:00
::
fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun

ROZMOWA Z JACKIEM TESŁAWSKIM

Jacek Tesławski razem ze swoją grupą rozstawili wioskę rybacką z dawnych lat, pokazując w ten sposób, jak tysiąc lat temu wyglądało życie Wikingów i Słowian.

- Trudno sobie wyobrażać, aby Słowianie i Wikingowie nie łowili ryb. Rozstawiliśmy więc namioty i biesiadne wiaty, pod którymi będziemy prezentować uwędzone przez nas jedzenie. Opieramy się na rodzimych gatunkach ryb - flądrach i śledziach. Wędzimy je na dwa sposoby, wcześniej wszystkie odpowiednio doprawiając i namaczając w kołobrzeskiej solance - opisał Jacek Tesławski.

Bałtyk Festiwal Polska Smakuje: Jacek Tesławski
  • 00:00:00 | 00:00:00
::

ROZMOWA Z RYSZARDEM JASZCZOWSKIM

Kolejnym gościem w plenerowym studiu Polskiego Radia Koszalin był Ryszard Jaszczowski, właściciel Gospodarstwa Ekologicznego „Sedina”. Jest on pierwszą osobą w województwie zachodniopomorskim specjalizującą się w produkcji oraz przetwórstwie róży fałdzistolistnej.

- Inaczej tę różę nazywamy pomarszczoną albo pomorską. To wizytówka województw nadmorskich. Nasza plantacja działa od ponad 14 lat - powiedział Ryszard Jaszczowski. - Róże można wykorzystywać m.in. w kuchni i do produkcji kosmetyków. W naszej firmie, oprócz ucieranych konfitur, które dojrzewają sześć tygodni, z róż robimy soki, octy, a nawet wino na własny użytek - dodał.

Bałtyk Festiwal Polska Smakuje: Ryszard Jaszczowski
  • 00:00:00 | 00:00:00
::
fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun

ROZMOWA Z KONRADEM FUJARSKIM

Pasieka Fujarskich istnieje już ponad 75 lat. Rodzina ta produkuje m.in. miód drahimski, który jako pierwszy regionalny przysmak wywodzący się z województwa zachodniopomorskiego trafił na listę produktów tradycyjnych. Konrad Fujarski zaznaczył, że w miodach, zamiast daty, podkreśla się szaty roślinne.

- Jedne miody są bardziej aromatyczne, inne bardziej spadziowe lub ziołowe - to wszystko zależy od tego, jak się ułoży baza pożytkowa i jak dużo deszczu spadnie. W tym roku trochę mniej padało, więc mamy ciut więcej spadzi liściastych w każdym z naszych miodów. Jest pięć odmian miodów drahimskich: rzepakowy, wielokwiatowy, gryczany, lipowy i nasz najbardziej sztandarowy - wrzosowy - powiedział Konrad Fujarski.

Bałtyk Festiwal Polska Smakuje: Konrad Fujarski
  • 00:00:00 | 00:00:00
::

ROZMOWA Z BARBARĄ NAGÓRSKĄ

Barbara Nagórska z Koła Gospodyń Wiejskich w Mielenku opowiedziała o smakach, które panie z koła prezentują podczas Festiwalu.

- U nas najbardziej schodzą pierogi ruskie oraz z kapustą i grzybami, a także nasze nowe odkrycie - pierogi z brokułem i kurczakiem - wyliczała. Nasza rozmówczyni opowiedziała również, jak Koło Gospodyń Wiejskich się rozwija. - U nas nie może być nudno - często robimy wieńce i śpiewamy przy nich podczas naszych imprez. Organizujemy również spływy kajakowe i wiele innych atrakcji - dodała.

Bałtyk Festiwal Polska Smakuje: Barbara Nagórska
  • 00:00:00 | 00:00:00
::
fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun

ROZMOWA Z MARIUSZEM BRYCKIM

Właściciel Ekokolonii w Ciechanowie koło Sławoborza, kolejny wystawca Bałtyk Festiwal Polska Smakuje, opowiedział o porzuceniu kariery na rzecz pracy bliżej natury.

- Zaczęło się od przeprowadzki na wieś. Najpierw żona chciała mieć ogródek, potem założyliśmy sad i stawialiśmy pierwsze kroki w pieczeniu chleba - wspominał nasz rozmówca. - Po jakimś czasie zaczęliśmy też wykonywać sery. Zainteresowanie naszymi produktami było tak duże, że zaczęliśmy robić to zawodowo - dodał.

Obecnie Ekokolonia produkuje świeże i długo dojrzewające sery krowie oraz owcze i jogurty. Ma też małą piekarenkę z chlebem na zakwasie.

Bałtyk Festiwal Polska Smakuje: Mariusz Brycki
  • 00:00:00 | 00:00:00
::

ROZMOWA Z DAMIANEM MIKIELEWICZEM

Słoiczkowo to kołobrzeska firma produkująca zdrową żywność. Funkcjonuje ona zaledwie siedem miesięcy. Mimo to, zdążyła już podbić serca klientów w całym kraju. W jej asortymencie znajdują się ekologiczne zakwasy, soki imbirowe niepasteryzowane, kiszonki, kimchi i wiele innych.

- Produkty, które przygotowujemy, przede wszystkim mają na celu służyć ludziom. Nie ma w nich niczego, co mogłoby zaszkodzić - wyjaśnił Damian Mikielewicz. - Staramy się dużo podróżować i spotykać z ludźmi, rozmawiać. To bardzo ważne, bo każdy z nas ma inne dolegliwości, a natura ma na to swoje rozwiązania - zaznaczył.

Bałtyk Festiwal Polska Smakuje: Damian Mikielewicz
  • 00:00:00 | 00:00:00
::
fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun
  • fot. Jarosław Ryfun

MISTRZOSTWA WOJEWÓDZTWA ZACHODNIOPOMORSKIEGO W SKOKACH PRZEZ PRZESZKODY W OŚRODKU JAZDY KONNEJ MICHALSKI

W niedzielę będziemy też zachęcać do szczepień przeciwko Covid-19. Wprost z Ośrodka Jazdy Konnej Michalski w Budzistowie nadawana będzie niedzielna audycja „Klub Obieżyświata” (godz. 13-15).

Będzie to ostatni dzień trzydniowych Mistrzostw Województwa Zachodniopomorskiego w Skokach Przez Przeszkody. Jak poinformował dyrektor zawodów Paweł Michalski, swój udział w tych zawodach zapowiedzieli czołowi jeźdźcy w kraju, między innymi Aleksandra Lusina-Gołaś, Paweł Spisak, Jacek Bobik i Jan Bobik. Zaznaczył również, że jest to największe święto jeździectwa dla jeźdzców z regionu.

W czasie trwania zawodów w ośrodku w Budzistowie czynny będzie punkt szczepień przeciw Covid-19.

Zapraszamy do wzięcia udziału w tych wydarzeniach i do słuchania relacji naszych dziennikarzy na antenie Polskiego Radia Koszalin.

kc/od/aś