fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Ryfun
Od piątku do niedzieli dziennikarze Polskiego Radia Koszalin nadają bezpośrednio z regionu kołobrzeskiego. Zapraszamy na współorganizowany przez nas Bałtyk Festiwal Polska Smakuje. Zawitamy również w Budzistowie, gdzie nie tylko będzie można podziwiać sportowe zmagania, ale też zaszczepić się przeciw Covid-19 w mobilnym punkcie.

BAŁTYK FESTIWAL POLSKA SMAKUJE - KOŁOBRZEG

Bałtyk Festiwal Polska Smakuje to okazja do tego, by zapoznać się z polską kuchnią, ale też ze wszystkim, co jest z nią nierozerwalnie związane.

W piątek, w audycji „Na dobry dzień”, nadawanej bezpośrednio z Kamiennego Szańca w Kołobrzegu, gdzie odbywa się impreza, rozmawialiśmy z lokalnymi wytwórcami żywności. Nie zabrakło też ekspertów, którzy przybliżyli nam tajniki m.in. pszczelarstwa.

W programie Festiwalu przewidziane są również m.in. nauka tańca Jerusalema Challenge oraz koncert zespołu Żuki.

Do Kamiennego Szańca warto zajrzeć też w weekend. W sobotę będziemy próbować pobić rekord Polski w przygotowaniu największej zapiekanki. Początek tego wydarzenia o godz. 11.

Zachęcamy do słuchania Klubu Obieżyświata nadawanego wprost z Festiwalu (godz. 13-15).

Ciekawa będzie również niedziela. To właśnie wtedy odbędzie się pokaz sztuki kulinarnej przygotowany przez gościa specjalnego - Kurta Schellera.

Tym, co jednak najważniejsze w czasie targów to liczne stoiska producentów regionalnej, ekologicznej i certyfikowanej żywności z województwa zachodniopomorskiego. Nie brakuje też Kół Gospodyń Wiejskich, które prezentują swoje tradycyjne potrawy i pokazy rękodzielnictwa. Festiwal jest okazją do tego, by poznać przepisy na to, jak jeść smacznie i zdrowo, a przy okazji wspierać polskich producentów.

ROZMOWA Z DOROTĄ NOWAKOWSKĄ

Pierwszym gościem w terenowej audycji Polskiego Radia Koszalin „Na Dobry Dzień” w czasie Bałtyk Festiwalu Polska Smakuje była Dorota Nowakowska, kierowniczka Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

- Festiwal organizowany jest już po raz czwarty. Uważam, że jest to świetny pomysł na promowanie lokalnych produktów - podkreśliła Nowakowska. - Polska Smakuje jest już taką marką, że zainteresowani producenci sami się do nas zgłaszają, by zaprezentować żywność z regionu. Wystawcą może być każdy, kto prowadzi rolniczy handel detaliczny, ma certyfikowaną i ekologiczną żywność i co najistotniejsze - chce pochwalić się lokalnymi produktami - zaznaczyła.

Bałtyk Festiwal Polska Smakuje: Dorota Nowakowska
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun

ROZMOWA Z JACKIEM TESŁAWSKIM

Jacek Tesławski razem ze swoją grupą rozstawili wioskę rybacką z dawnych lat, pokazując w ten sposób, jak tysiąc lat temu wyglądało życie Wikingów i Słowian.

- Trudno sobie wyobrażać, aby Słowianie i Wikingowie nie łowili ryb. Rozstawiliśmy więc namioty i biesiadne wiaty, pod którymi będziemy prezentować uwędzone przez nas jedzenie. Opieramy się na rodzimych gatunkach ryb - flądrach i śledziach. Wędzimy je na dwa sposoby, wcześniej wszystkie odpowiednio doprawiając i namaczając w kołobrzeskiej solance - opisał Jacek Tesławski.

Bałtyk Festiwal Polska Smakuje: Jacek Tesławski

ROZMOWA Z RYSZARDEM JASZCZOWSKIM

Kolejnym gościem w plenerowym studiu Polskiego Radia Koszalin był Ryszard Jaszczowski, właściciel Gospodarstwa Ekologicznego „Sedina”. Jest on pierwszą osobą w województwie zachodniopomorskim specjalizującą się w produkcji oraz przetwórstwie róży fałdzistolistnej.

- Inaczej tę różę nazywamy pomarszczoną albo pomorską. To wizytówka województw nadmorskich. Nasza plantacja działa od ponad 14 lat - powiedział Ryszard Jaszczowski. - Róże można wykorzystywać m.in. w kuchni i do produkcji kosmetyków. W naszej firmie, oprócz ucieranych konfitur, które dojrzewają sześć tygodni, z róż robimy soki, octy, a nawet wino na własny użytek - dodał.

Bałtyk Festiwal Polska Smakuje: Ryszard Jaszczowski
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun

ROZMOWA Z KONRADEM FUJARSKIM

Pasieka Fujarskich istnieje już ponad 75 lat. Rodzina ta produkuje m.in. miód drahimski, który jako pierwszy regionalny przysmak wywodzący się z województwa zachodniopomorskiego trafił na listę produktów tradycyjnych. Konrad Fujarski zaznaczył, że w miodach, zamiast daty, podkreśla się szaty roślinne.

- Jedne miody są bardziej aromatyczne, inne bardziej spadziowe lub ziołowe - to wszystko zależy od tego, jak się ułoży baza pożytkowa i jak dużo deszczu spadnie. W tym roku trochę mniej padało, więc mamy ciut więcej spadzi liściastych w każdym z naszych miodów. Jest pięć odmian miodów drahimskich: rzepakowy, wielokwiatowy, gryczany, lipowy i nasz najbardziej sztandarowy - wrzosowy - powiedział Konrad Fujarski.

Bałtyk Festiwal Polska Smakuje: Konrad Fujarski

ROZMOWA Z BARBARĄ NAGÓRSKĄ

Barbara Nagórska z Koła Gospodyń Wiejskich w Mielenku opowiedziała o smakach, które panie z koła prezentują podczas Festiwalu.

- U nas najbardziej schodzą pierogi ruskie oraz z kapustą i grzybami, a także nasze nowe odkrycie - pierogi z brokułem i kurczakiem - wyliczała. Nasza rozmówczyni opowiedziała również, jak Koło Gospodyń Wiejskich się rozwija. - U nas nie może być nudno - często robimy wieńce i śpiewamy przy nich podczas naszych imprez. Organizujemy również spływy kajakowe i wiele innych atrakcji - dodała.

Bałtyk Festiwal Polska Smakuje: Barbara Nagórska
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun

ROZMOWA Z MARIUSZEM BRYCKIM

Właściciel Ekokolonii w Ciechanowie koło Sławoborza, kolejny wystawca Bałtyk Festiwal Polska Smakuje, opowiedział o porzuceniu kariery na rzecz pracy bliżej natury.

- Zaczęło się od przeprowadzki na wieś. Najpierw żona chciała mieć ogródek, potem założyliśmy sad i stawialiśmy pierwsze kroki w pieczeniu chleba - wspominał nasz rozmówca. - Po jakimś czasie zaczęliśmy też wykonywać sery. Zainteresowanie naszymi produktami było tak duże, że zaczęliśmy robić to zawodowo - dodał.

Obecnie Ekokolonia produkuje świeże i długo dojrzewające sery krowie oraz owcze i jogurty. Ma też małą piekarenkę z chlebem na zakwasie.

Bałtyk Festiwal Polska Smakuje: Mariusz Brycki

ROZMOWA Z DAMIANEM MIKIELEWICZEM

Słoiczkowo to kołobrzeska firma produkująca zdrową żywność. Funkcjonuje ona zaledwie siedem miesięcy. Mimo to, zdążyła już podbić serca klientów w całym kraju. W jej asortymencie znajdują się ekologiczne zakwasy, soki imbirowe niepasteryzowane, kiszonki, kimchi i wiele innych.

- Produkty, które przygotowujemy, przede wszystkim mają na celu służyć ludziom. Nie ma w nich niczego, co mogłoby zaszkodzić - wyjaśnił Damian Mikielewicz. - Staramy się dużo podróżować i spotykać z ludźmi, rozmawiać. To bardzo ważne, bo każdy z nas ma inne dolegliwości, a natura ma na to swoje rozwiązania - zaznaczył.

Bałtyk Festiwal Polska Smakuje: Damian Mikielewicz
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun
fot. Jarosław Ryfun

MISTRZOSTWA WOJEWÓDZTWA ZACHODNIOPOMORSKIEGO W SKOKACH PRZEZ PRZESZKODY W OŚRODKU JAZDY KONNEJ MICHALSKI

W niedzielę będziemy też zachęcać do szczepień przeciwko Covid-19. Wprost z Ośrodka Jazdy Konnej Michalski w Budzistowie nadawana będzie niedzielna audycja „Klub Obieżyświata” (godz. 13-15).

Będzie to ostatni dzień trzydniowych Mistrzostw Województwa Zachodniopomorskiego w Skokach Przez Przeszkody. Jak poinformował dyrektor zawodów Paweł Michalski, swój udział w tych zawodach zapowiedzieli czołowi jeźdźcy w kraju, między innymi Aleksandra Lusina-Gołaś, Paweł Spisak, Jacek Bobik i Jan Bobik. Zaznaczył również, że jest to największe święto jeździectwa dla jeźdzców z regionu.

W czasie trwania zawodów w ośrodku w Budzistowie czynny będzie punkt szczepień przeciw Covid-19.

Zapraszamy do wzięcia udziału w tych wydarzeniach i do słuchania relacji naszych dziennikarzy na antenie Polskiego Radia Koszalin.

kc/od/aś