
fot. Jarosław Ryfun


-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Rochowicz
-
fot. Jarosław Rochowicz
-
fot. Jarosław Rochowicz
-
fot. Jarosław Rochowicz
-
fot. Jarosław Rochowicz
-
fot. Jarosław Rochowicz
-
fot. Jarosław Rochowicz



fot. Jarosław Ryfun
Od piątku do niedzieli dziennikarze Polskiego Radia Koszalin nadają
bezpośrednio z regionu kołobrzeskiego. Zapraszamy na współorganizowany
przez nas Bałtyk Festiwal Polska Smakuje. Zawitamy również w
Budzistowie, gdzie nie tylko będzie można podziwiać sportowe zmagania,
ale też zaszczepić się przeciw Covid-19 w mobilnym punkcie.
BAŁTYK FESTIWAL POLSKA SMAKUJE - KOŁOBRZEG
Bałtyk Festiwal Polska Smakuje to okazja do tego, by zapoznać się z polską kuchnią, ale też ze wszystkim, co jest z nią nierozerwalnie związane.
W piątek, w audycji „Na dobry dzień”, nadawanej bezpośrednio z Kamiennego Szańca w Kołobrzegu, gdzie odbywa się impreza, rozmawialiśmy z lokalnymi wytwórcami żywności. Nie zabrakło też ekspertów, którzy przybliżyli nam tajniki m.in. pszczelarstwa.
W programie Festiwalu przewidziane są również m.in. nauka tańca Jerusalema Challenge oraz koncert zespołu Żuki.
Do Kamiennego Szańca warto zajrzeć też w weekend. W sobotę będziemy próbować pobić rekord Polski w przygotowaniu największej zapiekanki. Początek tego wydarzenia o godz. 11.
Zachęcamy do słuchania Klubu Obieżyświata nadawanego wprost z Festiwalu (godz. 13-15).
Ciekawa będzie również niedziela. To właśnie wtedy odbędzie się pokaz sztuki kulinarnej przygotowany przez gościa specjalnego - Kurta Schellera.
Tym, co jednak najważniejsze w czasie targów to liczne stoiska producentów regionalnej, ekologicznej i certyfikowanej żywności z województwa zachodniopomorskiego. Nie brakuje też Kół Gospodyń Wiejskich, które prezentują swoje tradycyjne potrawy i pokazy rękodzielnictwa. Festiwal jest okazją do tego, by poznać przepisy na to, jak jeść smacznie i zdrowo, a przy okazji wspierać polskich producentów.
ROZMOWA Z DOROTĄ NOWAKOWSKĄ
Pierwszym gościem w terenowej audycji Polskiego Radia Koszalin „Na Dobry Dzień” w czasie Bałtyk Festiwalu Polska Smakuje była Dorota Nowakowska, kierowniczka Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
- Festiwal organizowany jest już po raz czwarty. Uważam, że jest to świetny pomysł na promowanie lokalnych produktów - podkreśliła Nowakowska. - Polska Smakuje jest już taką marką, że zainteresowani producenci sami się do nas zgłaszają, by zaprezentować żywność z regionu. Wystawcą może być każdy, kto prowadzi rolniczy handel detaliczny, ma certyfikowaną i ekologiczną żywność i co najistotniejsze - chce pochwalić się lokalnymi produktami - zaznaczyła.
Bałtyk Festiwal Polska Smakuje: Dorota Nowakowska
- 00:00:00 | 00:00:00
::

fot. Jarosław Ryfun


-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun


ROZMOWA Z JACKIEM TESŁAWSKIM
Jacek Tesławski razem ze swoją grupą rozstawili wioskę rybacką z dawnych lat, pokazując w ten sposób, jak tysiąc lat temu wyglądało życie Wikingów i Słowian.
- Trudno sobie wyobrażać, aby Słowianie i Wikingowie nie łowili ryb. Rozstawiliśmy więc namioty i biesiadne wiaty, pod którymi będziemy prezentować uwędzone przez nas jedzenie. Opieramy się na rodzimych gatunkach ryb - flądrach i śledziach. Wędzimy je na dwa sposoby, wcześniej wszystkie odpowiednio doprawiając i namaczając w kołobrzeskiej solance - opisał Jacek Tesławski.
Bałtyk Festiwal Polska Smakuje: Jacek Tesławski
- 00:00:00 | 00:00:00
::
ROZMOWA Z RYSZARDEM JASZCZOWSKIM
Kolejnym gościem w plenerowym studiu Polskiego Radia Koszalin był Ryszard Jaszczowski, właściciel Gospodarstwa Ekologicznego „Sedina”. Jest on pierwszą osobą w województwie zachodniopomorskim specjalizującą się w produkcji oraz przetwórstwie róży fałdzistolistnej.
- Inaczej tę różę nazywamy pomarszczoną albo pomorską. To wizytówka województw nadmorskich. Nasza plantacja działa od ponad 14 lat - powiedział Ryszard Jaszczowski. - Róże można wykorzystywać m.in. w kuchni i do produkcji kosmetyków. W naszej firmie, oprócz ucieranych konfitur, które dojrzewają sześć tygodni, z róż robimy soki, octy, a nawet wino na własny użytek - dodał.
Bałtyk Festiwal Polska Smakuje: Ryszard Jaszczowski
- 00:00:00 | 00:00:00
::

fot. Jarosław Ryfun


-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun


ROZMOWA Z KONRADEM FUJARSKIM
Pasieka Fujarskich istnieje już ponad 75 lat. Rodzina ta produkuje m.in. miód drahimski,
który jako pierwszy regionalny przysmak wywodzący się z województwa
zachodniopomorskiego trafił na listę produktów tradycyjnych. Konrad Fujarski zaznaczył, że w miodach, zamiast daty, podkreśla się szaty roślinne.
- Jedne miody są bardziej aromatyczne, inne bardziej spadziowe lub ziołowe - to wszystko zależy od tego, jak się ułoży baza pożytkowa i jak dużo deszczu spadnie. W tym roku trochę mniej padało, więc mamy ciut więcej spadzi liściastych w każdym z naszych miodów. Jest pięć odmian miodów drahimskich: rzepakowy, wielokwiatowy, gryczany, lipowy i nasz najbardziej sztandarowy - wrzosowy - powiedział Konrad Fujarski.
Bałtyk Festiwal Polska Smakuje: Konrad Fujarski
- 00:00:00 | 00:00:00
::
ROZMOWA Z BARBARĄ NAGÓRSKĄ
Barbara Nagórska z Koła Gospodyń Wiejskich w Mielenku opowiedziała o smakach, które panie z koła prezentują podczas Festiwalu.
- U nas najbardziej schodzą pierogi ruskie oraz z kapustą i grzybami, a także nasze nowe odkrycie - pierogi z brokułem i kurczakiem - wyliczała. Nasza rozmówczyni opowiedziała również, jak Koło Gospodyń Wiejskich się rozwija. - U nas nie może być nudno - często robimy wieńce i śpiewamy przy nich podczas naszych imprez. Organizujemy również spływy kajakowe i wiele innych atrakcji - dodała.
Bałtyk Festiwal Polska Smakuje: Barbara Nagórska
- 00:00:00 | 00:00:00
::

fot. Jarosław Ryfun


-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun


ROZMOWA Z MARIUSZEM BRYCKIM
Właściciel Ekokolonii w Ciechanowie
koło Sławoborza, kolejny wystawca Bałtyk Festiwal Polska Smakuje,
opowiedział o porzuceniu kariery na rzecz pracy bliżej natury.
- Zaczęło się od przeprowadzki na
wieś. Najpierw żona chciała mieć ogródek, potem założyliśmy
sad i stawialiśmy pierwsze kroki w pieczeniu chleba - wspominał nasz
rozmówca. - Po jakimś czasie zaczęliśmy też wykonywać sery.
Zainteresowanie naszymi produktami było tak duże, że zaczęliśmy
robić to zawodowo - dodał.
Obecnie Ekokolonia produkuje świeże i
długo dojrzewające sery krowie oraz owcze i jogurty. Ma też małą
piekarenkę z chlebem na zakwasie.
Bałtyk Festiwal Polska Smakuje: Mariusz Brycki
- 00:00:00 | 00:00:00
::
ROZMOWA Z DAMIANEM MIKIELEWICZEM
Słoiczkowo
to kołobrzeska firma produkująca zdrową żywność. Funkcjonuje ona zaledwie siedem
miesięcy. Mimo to, zdążyła już podbić serca klientów w całym kraju. W
jej asortymencie znajdują się ekologiczne zakwasy, soki imbirowe
niepasteryzowane, kiszonki, kimchi i wiele innych.
- Produkty, które przygotowujemy, przede wszystkim mają na celu służyć ludziom. Nie ma w nich niczego, co mogłoby zaszkodzić - wyjaśnił Damian Mikielewicz. - Staramy się dużo podróżować i spotykać z ludźmi, rozmawiać. To bardzo ważne, bo każdy z nas ma inne dolegliwości, a natura ma na to swoje rozwiązania - zaznaczył.
Bałtyk Festiwal Polska Smakuje: Damian Mikielewicz
- 00:00:00 | 00:00:00
::

fot. Jarosław Ryfun


-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun
-
fot. Jarosław Ryfun


MISTRZOSTWA WOJEWÓDZTWA ZACHODNIOPOMORSKIEGO W SKOKACH PRZEZ PRZESZKODY W OŚRODKU JAZDY KONNEJ MICHALSKI
W niedzielę będziemy też zachęcać do szczepień przeciwko Covid-19. Wprost z Ośrodka Jazdy Konnej Michalski w Budzistowie nadawana będzie niedzielna audycja „Klub Obieżyświata” (godz. 13-15).
Będzie to ostatni dzień trzydniowych Mistrzostw Województwa Zachodniopomorskiego w Skokach Przez Przeszkody. Jak poinformował dyrektor zawodów Paweł Michalski, swój udział w tych zawodach zapowiedzieli czołowi jeźdźcy w kraju, między innymi Aleksandra Lusina-Gołaś, Paweł Spisak, Jacek Bobik i Jan Bobik. Zaznaczył również, że jest to największe święto jeździectwa dla jeźdzców z regionu.
W czasie trwania zawodów w ośrodku w Budzistowie czynny będzie punkt szczepień przeciw Covid-19.
Zapraszamy do wzięcia udziału w tych wydarzeniach i do słuchania relacji naszych dziennikarzy na antenie Polskiego Radia Koszalin.
kc/od/aś