fot. pixabay.com
Mimo zwiększonej hodowli, nie wzrasta spożycie karpi na świątecznych stolach. Polska tradycyjna potrawa coraz częściej przegrywa z duńskim, hodowlanym łososiem.

Karp to nie tylko bożonarodzeniowa tradycja. Okazuje się, że hodowla tej ryby ma znaczenie dla gospodarki kraju. Wpływa również pozytywnie na środowisko i nasze zdrowie.

W Polsce hoduje się najwięcej karpi w całej Unii Europejskiej. Sprzedaż na rynku krajowym wynosi około 20,8 tysiąca ton, z czego ponad 80 proc. ryb sprzedawanych jest w grudniu.

W tym roku polscy hodowcy mogą sprzedać nawet 21 tysięcy ton karpi, a analitycy i specjaliści do spraw żywienia prognozują, że konsumenci coraz częściej będą sięgać po tę wartościową rybę.

Więcej w materiale Jarosława Banasia.


jb/rż

Posłuchaj

materiał Jarosława Banasia
  • 00:00:00 | 00:00:00
::