Zainteresowanie było bardzo duże: - Dużo ciekawych rzeczy było na wykładzie. O nadciśnieniu, cukrzycy, otyłości - po prostu czego w życiu unikać. To jest mądre i takie zajęcia powinny być częściej organizowane, bo nie wszyscy ludzie wiedzą od jakich czynników powstają choroby.
Prowadząca zajęcia dietetyk kliniczny Marlena Malińska podkreśliła, że nie są to klasyczne wykłady - w czasie spotkania uczestnicy mogą zadawać konkretne pytania dotyczące ich problemów. Zaznaczyła również, że propozycje posiłków są nastawione na wykorzystanie produktów z paczek jakie otrzymują uczestnicy zajęć: - Odpowiadając panu z nadciśnieniem tętniczym, dzień diety ułożyliśmy, zaczynając od owsianki z mlekiem z owocami, wykorzystując produkty typu miód czy dżem do pysznego naleśnika, do którego wystarczy dodać źródło białka w postaci twarogu – i mamy znakomite zdrowe śniadanie.
Cykl wykładów i warsztatów przygotowany przez Polski Czerwony Krzyż oddział w Koszalinie finansowany jest ze środków Funduszy Europejskich na Pomoc Żywieniową. Oprócz tematów żywieniowych w czasie warsztatów poruszane jest też m.in. radzenie sobie z domowych budżetem. Wszystko to ma wpłynąć na większą samodzielność podopiecznych PCK.
Kolejne bezpłatne zajęcia odbędą się już w środę o godz. 8.45 w siedzibie PCK oddział Koszalin przy ul. Grunwaldzkiej 20. Będą to m.in. warsztaty z przygotowywania zdrowych słodyczy oraz zielonych koktajli.
Katarzyna Chybowska / jr