fot. pixabay.com

Służby weterynaryjne w Polsce zostały postawione w stan gotowości w związku z wykryciem ogniska pryszczycy w Niemczech - poinformowało w piątek Ministerstwo Rolnictwo i Rozwoju Wsi. Ustanowiono dodatkowe środki kontroli na granicy i wdrożono dezynfekcję pojazdów przewożących zwierzęta.

Jak podano w komunikacie, minister rolnictwa Czesław Siekierski i wiceminister Michał Kołodziejczak spotkali się w piątek z przedstawicielami sektora producentów trzody chlewnej oraz prezesem Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktorem Szmulewiczem w związku z wykryciem pryszczycy w Brandenburgii.

Przedstawiciele rolników wyrazili swoje obawy i zagrożenia wynikające z tego faktu. Wskazali też na zwiększający się napływ żywych zwierząt z terytorium Niemiec oraz mięsa, które z uwagi na wystąpienie pryszczycy nie zostanie wyeksportowane do państw trzecich. Zaznaczyli, że już teraz producenci świń doświadczają trudności w zbyciu świń do rzeźni na terenie Polski, co skutkuje koniecznością dłuższego utrzymywania zwierząt w gospodarstwach. Postulowali wzmożony monitoring przemieszczania zwierząt oraz rozważenie wprowadzenia zakazu przywozu mięsa z terytorium Niemiec.

Główny Lekarz Weterynarii Krzysztof Jażdżewski szczegółowo omówił sytuację epizootyczną w zakresie pryszczycy w Niemczech oraz warunki prawne w zakresie zapobiegania rozprzestrzenianiu się choroby po jej stwierdzeniu. Zaprzeczył, iż państwa członkowskie UE zamykają swoje granice dla zwierząt i towarów z Niemiec w związku z wystąpieniem choroby, jednocześnie wskazał na ostrożne podejście podmiotów sektora produkcji świń i przeżuwaczy w niektórych państwach członkowskich do zakupu zwierząt i mięsa z Niemiec do czasu wygaszenia ogniska pryszczycy.

W informacji napisano, że zostały już podjęte działaniach w celu zminimalizowania zawleczenia wirusa pryszczycy do Polski. Wśród nich - jak wskazało MRiRW - na granicach z landem Brandenburgia, gdzie wystąpiło ognisko pryszczycy, wdrożono dezynfekcję pojazdów przewożących zwierzęta parzysto-kopytne. Ponadto ustanowiono dodatkowe środki kontroli oraz postawiono w stan gotowości służby weterynaryjne na całym terytorium kraju, w szczególności w zakładach i gospodarstwach, do których importowane są zwierzęta lub mięso. Ponadto wdrożono kanały komunikacji z branżą hodowlaną i mięsną informujące o zagrożeniu i metodach ochrony przed wirusem a także dokonano przeglądu, uzupełniono i uaktualniono procedury i narzędzia związane z wczesnym wykrywaniem choroby.

W komunikacie zaznaczono, że od momentu wystąpienia choroby do Polski wjechały tylko trzy transporty zwierząt żywych do gospodarstw w Polsce.

Pryszczyca to zakaźną i zaraźliwa chorobą zwierząt parzystokopytnych domowych (bydło, świnie, owce, kozy) oraz dzikich. Wirus wydalany jest przez zakażone zwierzę jeszcze przed wystąpieniem u niego objawów chorobowych. Zakażone i chore na pryszczycę zwierzęta wydalają wirus z wydychanym powietrzem, z wydzielinami oraz wydalinami. Mogą być nosicielami wirusa nawet do trzech lat. Kraj, w którym wystąpi FMD, narażony jest na bardzo duże straty ekonomiczne w przemyśle mięsnym oraz hodowli. Straty te powodowane są m.in. kosztami likwidacji ognisk choroby oraz wypłacanych odszkodowań, a także wstrzymaniem obrotu i eksportu zwierząt z gatunków wrażliwych, mięsa tych zwierząt oraz produktów pozyskiwanych od tych zwierząt.

Choć ludzie są wrażliwi na zakażenie, to jednak pryszczyca u ludzi nie jest śmiertelna i zwykle przebiega łagodnie. Zarażenie człowieka następuje w wyniku bezpośredniego kontaktu z chorym zwierzęciem czy też przez spożycie mięsa, mleka i niepasteryzowanych przetworów mlecznych pochodzących od zakażonego zwierzęcia.

PAP/zn