fot. Jarosław Rochowicz/prk24

Przed Świętami Bożego Narodzenia w Muzeum Kaszubskim w Kartuzach odbyło się wyjątkowe spotkanie. Barbara Kąkol oraz Rafał Nowakowski, współautorzy książki „Posmakuj Kartuz i Szwajcarii Kaszubskiej. Tradycje kulinarne” spotkali się z publicznością, aby opowiedzieć o najciekawszych smakach tego regionu.

- Kartuzy to szczególne miejsce na kulinarnej mapie Polski. Już zakonnicy kartuscy nadali tej krainie wyjątkowy smak - mówiła dyrektorka Muzeum Kaszubskiego i współautorka książki Barbara Kąkol, zwracając uwagę na sprzyjające lokalnym kucharzom położenie Kartuz „pomiędzy licznymi jeziorami i bogatymi w grzyby oraz inne dary lasami”. - To ma odzwierciedlenie w potrawach, które królowały na stołach - dodała.

Przepisy do publikacji zebrał i opracował Rafał Nowakowski, miłośnik kulinarnych historii, który podkreślał, że poszukiwanie materiałów było niezwykle ciekawe. - To często były niewielkie, podarte karteczki z zapisanymi uwagami typu: „Drożdże za pięć groszy”. Nie ma podanych żadnych miar, wszystko robiło się „na wyczucie” - opowiadał.

Jarosław Rochowicz wybrał się do Kartuz porozmawiać z autorami książki - przede wszystkim o ich pasji do gotowania, o Świętach Bożego Narodzenia z ich perspektywy, o zwykłym drewnianym stole z niezwykłą świąteczną ceramiką. Nagraniu towarzyszą kaszubskie kolędy z płyty Felix Cassubia.

„Posmakuj Kartuz i Szwajcarii Kaszubskiej. Tradycje kulinarne” to siedem rozbudowanych rozdziałów, od dań z ryb, przez dania jarskie, słodkości, kończąc na przetworach. Wśród przepisów można znaleźć m.in. instrukcje jak zrobić zylc, zupę z okonia, sielawę w sosie maślanym, kukle czy szpajzę cytrynową.

jr/red.

Posłuchaj

rozmowa z Barbarą Kąkol i Rafałem Nowakowskim
  • 00:00:00 | 00:00:00
::