Na stoiskach królują potrawy z gęsi - pierogi, pasztety, półgęski wędzone, pyzy, udka pieczone i zupy. Festiwal Gęsiny to największa tego typu impreza w Polsce Północnej.
Swoje wyroby wystawiają, lokalni hodowcy, gospodarstwa agroturystyczne i koła gospodyń wiejskich z całego regionu. - Na naszym stoisku możemy skosztować m.in. gulaszu, pierogów z gęsiną, różnych zupy na gęsinie, czy bigosu. Bardzo staramy się, aby oferta była duża i żeby co roku pojawiło się coś nowego - powiedziała jedna z uczestniczka KGW Naćmierz.
Jedną z atrakcji są pokazy szefów kuchni. Sławomir Miotk z Lęborka prezentował trzy autorskie przepisy. - Rozgrzewająca zupa z imbirem, placki ziemniaczane z szarpaną gęsiną i wędzonym serem oraz krokiety z sosem jabłkowo-imbirowym.
Impreza w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie to także koncerty, warsztaty i kiermasz rękodzieła. Festiwal Gęsiny potrwa do 11 listopada do godziny 17.00.
el/red.