fot. arch. prk24

Do polickiego sanepidu wpłynęło zgłoszenie podejrzenia zatrucia pokarmowego w zakładzie pracy, który korzysta z posiłków dostarczanych w formie cateringu – poinformowała Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie. Objawy zatrucia występują u 30 osób pracujących w jednej z firm w Mierzynie (pow. policki).

Do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Policach we wtorek (22.10) wpłynęło zgłoszenie podejrzenia zatrucia pokarmowego w jednym z zakładów pracy, który korzysta z posiłków dostarczanych w formie cateringu i wydawanych na miejscu przez pracownikom.

- W momencie zgłoszenia podejrzenia zatrucia było szesnaście osób z objawami, z czego osiem osób zostało hospitalizowanych – przekazała rzeczniczka prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie Małgorzata Kapłan.

W środę liczba osób z objawami wzrosła do trzydziestu. - Sytuacja jest dynamiczna, więc liczba osób z objawami może się zmieniać. Osoby z objawami zatrucia wskazują, że jadły zapiekankę makaronową z kurczakiem – dodała Kapłan.

W zakładzie trwają czynności kontrolne, pobierane są wymazy z powierzchni roboczych i drobnego sprzętu produkcyjnego. Pobrano również posiłki do badań, a także wymazy od osób, które wydawały posiłki.

Zakład produkujący żywność jest pod nadzorem Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.

PAP/zn