
W Kołobrzegu harcerze z Bałtyckiego Hufca Morskiego spotkali się z członkami Towarzystwa Przyjaciół Muzeum Oręża Polskiego w ramach wydarzenia „Biwak równonocy - święto plonów”.
Podczas spotkania rekonstruktorzy z muzeum demonstrowali życie i obyczaje słowiańskie. Harcerze mieli również okazję skosztować tradycyjnych, słowiańskich potraw. - Co jedli Słowianie? Przygotowaliśmy m.in. śledzie, kaszę po słowiańsku, a także mnóstwo ziół – mówił rekonstruktor Wojciech Tułaza.
Na Reducie Solnej biwakowało około 60 harcerzy. Projekt zrealizowano w ramach programu „Młoda Kultura”, sfinansowanego przez Narodowe Centrum Kultury.
jb/red.



-
fot. Jarosław Banaś/prk24
-
fot. Jarosław Banaś/prk24
-
fot. Jarosław Banaś/prk24
-
fot. Jarosław Banaś/prk24
-
fot. Jarosław Banaś/prk24


Posłuchaj
Wojciech Tułaza o słowiańskiej kuchni- 00:00:00 | 00:00:00