fot. Jarosław Banaś/prk24

W Kołobrzegu harcerze z Bałtyckiego Hufca Morskiego spotkali się z członkami Towarzystwa Przyjaciół Muzeum Oręża Polskiego w ramach wydarzenia „Biwak równonocy - święto plonów”.

Podczas spotkania rekonstruktorzy z muzeum demonstrowali życie i obyczaje słowiańskie. Harcerze mieli również okazję skosztować tradycyjnych, słowiańskich potraw. - Co jedli Słowianie? Przygotowaliśmy m.in. śledzie, kaszę po słowiańsku, a także mnóstwo ziół – mówił rekonstruktor Wojciech Tułaza.

Na Reducie Solnej biwakowało około 60 harcerzy. Projekt zrealizowano w ramach programu „Młoda Kultura”, sfinansowanego przez Narodowe Centrum Kultury.

jb/red.

fot. Jarosław Banaś/prk24
fot. Jarosław Banaś/prk24
fot. Jarosław Banaś/prk24
fot. Jarosław Banaś/prk24
fot. Jarosław Banaś/prk24

Posłuchaj

Wojciech Tułaza o słowiańskiej kuchni