fot. Jarosław Banaś/Polskie Radio Koszalin

Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Koszalinie mówił m.in. o trwających w naszym regionie kontrolach punktów gastronomicznych.

W ostatni weekend czerwca pracownicy zachodniopomorskiego sanepidu skontrolowali 185 miejsc, takich jak: restauracje, punkty małej gastronomii czy stołówki hotelowe. - Kontrole rozpoczęły się już w czerwcu. Pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Koszalinie w ostatni weekend przeprowadzili kilkanaście kontroli, dwa podmioty zostały ukarane mandatami - zaznaczył Jacek Woźniak.

Nasz gość mówił też czego najczęściej dotyczą tego rodzaju kontrole: - Sprawdzamy przede wszystkim to, czy przestrzegane są wszystkie elementy opisane w dokumentacji. Czystość jest najważniejsza. Nieprawidłowości dotyczą również nieodpowiedniego zagospodarowania odpadami, ale też przechowywania żywności, stanu technicznego urządzeń służących do produkcji żywności czy jej przetwarzania.

Zapraszamy do wysłuchania rozmowy.

ap/aj

Posłuchaj

Gość porannego „Studia Bałtyk”: Jacek Woźniak