![](https://s2.tvp.pl/images2/b/f/6/uid_bf64b9d0895a4118be90f3084d364865_width_1920_play_0_pos_0_gs_0_height_1080.jpg)
Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Koszalinie mówił m.in. o trwających w naszym regionie kontrolach punktów gastronomicznych.
W ostatni weekend czerwca pracownicy zachodniopomorskiego sanepidu skontrolowali 185 miejsc, takich jak: restauracje, punkty małej gastronomii czy stołówki hotelowe. - Kontrole rozpoczęły się już w czerwcu. Pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Koszalinie w ostatni weekend przeprowadzili kilkanaście kontroli, dwa podmioty zostały ukarane mandatami - zaznaczył Jacek Woźniak.
Nasz gość mówił też czego najczęściej dotyczą tego rodzaju kontrole: - Sprawdzamy przede wszystkim to, czy przestrzegane są wszystkie elementy opisane w dokumentacji. Czystość jest najważniejsza. Nieprawidłowości dotyczą również nieodpowiedniego zagospodarowania odpadami, ale też przechowywania żywności, stanu technicznego urządzeń służących do produkcji żywności czy jej przetwarzania.
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy.
ap/aj