Pokazy gotowania, degustacje potraw oraz szereg atrakcji dla najmłodszych z okazji Dnia Dziecka. W Swołowie odbyło się Święto Szparagów.
W trakcie imprezy można było skosztować potraw przyrządzonych przez lokalnych restauratorów oraz koła gospodyń wiejskich. Głównym składnikiem dań były, oczywiście, szparagi. - Proponujemy zupę z zielonych szparagów, hamburgery ze szparagami, warzywami i domowym keczupem. Lubimy innowacje, więc postanowiłyśmy je połączyć z tradycją, żeby było oryginalnie – mówiły biorące udział w Święcie kucharki.
Impreza przyciągnęła wielu mieszkańców i turystów, którzy docenili wysiłek organizatorów i talent wystawców. - Bardzo dobrze się bawimy. Jest coś pysznego do zjedzenia, podoba mi się też, że są fajni animatorzy. Wszystko jest bardzo pomysłowe – mówili.
Przed II wojną światową szparagi były często wykorzystywane w kuchni na Pomorzu. Celem imprezy w Swołowie, poza doskonałą zabawą, jest popularyzacja dawnych kulinarnych zwyczajów.
mt/zn