Tegoroczna Noc Muzeów w Muzeum w Koszalinie odbędzie się 25 maja i wpisuje się swoim klimatem w Dni Koszalina. O tym, co się będzie działo opowiadała w audycji „Na Dobry Dzień” Monika Szumowska - Chrabin z Muzeum w Koszalinie, z którą rozmawiała Katarzyna Kużel.
- W tym roku Noc Muzeów będzie przebiegać pod hasłem „Smaki Koszalina”. Tematem przewodnim będą tradycje kulinarne byłych i obecnych mieszkańców miasta. Temat ujęliśmy od strony bardzo dosłownej, czyli degustacyjnej, ale będą także wystawy, rozmowy, prezentacje - mówiła Monika Szumowska - Chrabin.
Będzie można zobaczyć m.in. bardzo ciekawą prezentację związaną z koszalińskimi przed i powojennymi lokalami gastronomicznymi. Zwiedzający będą mieli wyjątkową okazję poznać niemalże „od środka” najpopularniejsze kawiarnie i restauracje Koszalina z przełomu XIX i XX wieku.
Zostaną zaprezentowane zabytki pochodzące z terenu Pomorza związane z szeroko pojętym pozyskiwaniem i obróbką pożywienia, od zbioru zboża, poprzez konieczność ścięcia drzewa na opał, po obróbkę termiczną, jak gotowanie czy smażenie.
Natomiast muzealny dział edukacji przygotował specjalne zajęcia „O zachowaniu się przy stole”, podczas których będzie można zapoznać się ze sztuką posługiwania się zapomnianymi lub mało popularnymi elementami zastawy stołowej. Wszystko, jak zapewniają organizatorzy, z przymrużeniem oka.
kk/zas
