![](https://s1.tvp.pl/images2/1/1/d/uid_11d24df6be634d4e8f02bd69ea2f3367_width_1920_play_0_pos_0_gs_0_height_1080.jpg)
Z końcem marca wygasło rozporządzenie, na mocy którego produkty żywnościowe zostały objęte obniżoną, zerową stawką VAT. Tym samym od poniedziałku stawka VAT na żywność wynosi znowu 5 procent.
W rezultacie od poniedziałku stawka podatku od towarów i usług będzie wynosić 5 procent. Zmiana obejmie m.in. mięso, ryby i przetwory, mleko i produkty mleczarskie, jaja, miód naturalny, warzywa, owoce i przetwory oraz orzechy.
Pięcioprocentowa stawka VAT zostanie przywrócona także na tłuszcze roślinne i zwierzęce, zboża i przetwory ze zbóż, m.in. pieczywo i pieczywo cukiernicze, preparaty i mleko do żywienia niemowląt i dzieci, woda pitna i wybrane napoje, a także na dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego.
Z wyliczeń resortu finansów wynika, że koszt utrzymania zerowej stawki VAT w pierwszym kwartale miał wynieść prawie 2,75 mld zł. Z kolei według szacunków NBP, powrót do pięcioprocentowej stawki VAT może podbić inflację o 0,9 pkt. proc., przy założeniu, że podwyżka zostanie w całości przeniesiona na konsumentów.
PAP/zas
![](https://s7.tvp.pl/images/7/3/c/uid_73c81bef2a6c4501bb42b86ac3fac6c8_width_880_play_0_pos_0_gs_0.png)