
Historia owocu, z którego powstaje jedyny w swoim rodzaju napój sięga XI wieku. Wtedy właśnie kawę po raz pierwszy przywieziono do Arabii z miejsca jej pochodzenia - Etiopii. Tam podobno wszystkiemu były winne kozy, które zjadając czerwone owoce z krzaków kawowych stawały się pobudzone, co zwróciło uwagę pasterzy.
Z czasem kawa zaczęła odgrywać coraz większą rolę w Arabii, Azji Mniejszej, Syrii, Egipcie i południowo-wschodniej Europie. Pierwsze kawiarnie otworzono w Damaszku i Aleppo w 1530 i 1532 roku. Do Polski kawa dotarła pod koniec XVII wieku z południa, od panujących nad Mołdawią Turków. Wiadomo, że jej miłośnikami byli Jan III Sobieski oraz Bohdan Chmielnicki, powszechnie jednak nowy napój uznawano za niesmaczny, a nawet szkodliwy. Potępiali go m.in. Wacław Potocki i Jan Andrzej Morsztyn. Większą popularność kawa zyskała dopiero na przełomie XVII i XVIII w. Początkowo moda na jej spożycie ogarnęła Gdańsk, gdzie powstały pierwsze kawiarnie zwane kafehauzami. Następnie rozpowszechniła się na resztę kraju.
Już na początku XVIII wieku kawa znalazła się w podręcznikach medycznych jako specyfik na schorzenia przewodu pokarmowego. Tryumfalny pochód kawy rozpoczął się od drugiej połowy XIX wieku, a plantacje rosły jak grzyby po deszczu. Dziś najbardziej znane znajdują się w Ameryce Południowej i Afryce, a dokładnie - w Kenii i Etiopii.
W Polsce kawa rozpowszechniła się na początku lat 60. kiedy wielkość importu tego surowca przekroczył ilości sprowadzanej kawy w okresie międzywojennym. Spożycie kawy rośnie z roku na rok. Dziś statystyczny Polak wypija trzy kilogramy kawy rocznie. Spora jej część przerabiana jest już w Polsce. Przez długie lata największe palarnie znajdowaly się w centralnych regionach kraju. Na Pomorzu pierwsze palarnie kawy powstały około 25 lat temu . Dziś działają m.in. w Trójmieście, Kołobrzegu i Szczecinie. Zainteresowanych historią tego trunku zapraszam do wysłuchania, można powiedzieć, śpiewającej historii kawy...
Zapraszamy do wysłuchania materiału Piotra Głowackiego.