Lawendowe fotografie, warsztaty kulinarne „Zero waste - nie marnuj - szanuj" , zabiegi refleksologii z wykorzystaniem lawendowych olejków, prezentacja regionalnych produktów spożywczych - to tylko niektóre z atrakcji towarzyszących odbywającemu się w Ustroniu Morskim wydarzeniu poświęconemu lawendzie.
Jak powiedziała organizatorka wydarzenia, ogrodniczka i projektantka ogrodów Olga Sroka, lawenda na przestrzeni kilku lat stała się jedną z najchętniej sadzonych roślin. - Widać po ogrodach, że każdy chce mieć lawendę. W centrach ogrodniczych można znaleźć różne jej odmiany. Obecnie mamy wiele szkółek w Polsce, które specjalizują się w produkcji lawendy. Staje się ona coraz bardziej popularna i myślę, że śmiało można ją nazwać królową wśród roślin.
Wydarzenie wpisało się w koloryt Ustronia Morskiego, a o walorach lawendy mówili odwiedzający ogrody miłośnicy fioletowych kwiatów. - Ma piękny, intensywny zapach i kolor, który kojarzy się tylko z okresem letnim - zaznaczali.
Wydarzenie patronatem objęła Gmina Ustronie Morskie, a patronatem medialnym Polskie Radio Koszalin.
ma/lp
