16 maja przypada Międzynarodowy Dzień Celiakii. W tym roku Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej zorganizowało go pod hasłem „CeliakJa - moje życie z dietą bezglutenową”.
Celiakia to groźna choroba prowadzi do przeróżnych zaburzeń w funkcjonowaniu naszego organizmu. Naszym gościem była Barbara Domaracka, koordynator ds licencji na znak przekreślonego kłosa - jeśli taki widnieje na produkcie znaczy, że nie zawiera on glutenu, ale przede wszystkim członkini Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej bardzo prężnie działa. Dzięki temu na produktach bezglutenowych pojawił się znak przekreślonego kłosa. Można go znaleźć nie tylko na mąkach.
Co to jest gluten i jak wykluczyć go z diety? To z pewnością wiedzą osoby chore na celiakię. Na co jeszcze zwrócić uwagę w przypadku tworzenia jadłospisu dla osób, które cierpią na tę chorobę? Czy są jeszcze inne przypadki, w których glutenu należy unikać i czy wiedza na ten temat jest już powszechna? O tym w rozmowie z dietetyczką Klaudią Rudnicką.
