fot. Sebastian Ferens
Włoska kuchnia, hiszpańskie przekąski oraz rodzinne dania z domową pizzą - to kolejne projekty słupskich restauratorów, które niedawno rozpoczęły działalność lub startują w najbliższym czasie.

Amatorów włoskich smaków z pewnością ucieszy fakt, że na Zatorzu od zeszłej niedzieli funkcjonuje nowa restauracja, specjalizująca się w kuchni słonecznej Italii. Agnieszka Sztajerwald, właścicielka lokalu opowiedziała naszemu reporterowi skąd pomysł na ten biznes: - Kilka lat temu mieszkałam we Włoszech, gdzie przebywa również moja rodzina. Stąd doskonale znam te smaki. W naszym menu występują dania z południa tego pięknego kraju. Polecam m.in. Panzerotti, czyli włoskie pierogi. Oczywiście w naszym lokalu nie zabraknie również pizzy i makaronów. To nie jedyna nowa propozycja dla smakoszy preferujących południowe klimaty. W centrum Słupska już za tydzień otwiera się lokal serwujący hiszpańskie specjały: - W naszej restauracji będziemy serwować głównie Tapas - czyli małe przekąski, które idealnie smakują w towarzystwie piwa i wina. Nie zapominamy także o daniach głównych, ale nie będą to tradycyjne potrawy. Gwarantuję, że żaden lokal w Słupsku nie serwuje takich posiłków - powiedział Dawid Szczerba, właściciel powstającej restauracji. Słupszczanie, którzy wolą klasyczną kuchnię od 2 tygodni mogą udać się na Osiedle Niepodległości, gdzie powstało nowe miejsce, z domowymi daniami: - W tym lokalu postawiliśmy na tradycyjnie smaki. Naszą specjalnością jest schab z kością, szaszłyki oraz domowa pizza, której smak jest nie do podrobienia - powiedziała Blanka Tkaczyk, właścicielka restauracji. Więcej w poniższym materiale. sf/mt

Posłuchaj

materiał Sebastiana Ferensa
  • 00:00:00 | 00:00:00
::