
fot. pixabay.com
Soki, konfitury, dżemy z aronii, borówki, jagody kamczackiej, agrestu, porzeczek, malin, truskawek, jeżyn i mini-kiwi - owoców o znanych właściwościach przeciwutleniających - dotarły do najbardziej dotkniętych pandemią ośrodków we Włoszech. W Bergamo do szpitala dell'Ospedale Papa Giovanni XXIII i do Szpitala Uniwersyteckiego w Turynie. Przetwory zostały przekazane przez polskich plantatorów i przetwórców na znak solidarności w czasach pandemii.
Przetwory trafiły do personelu medycznego i sanitarnego oddziałów zajmujących się pacjentami COVID-19. Szpital im. papieża Jana XXIII jest największą placówką w Bergamo, uznawaną za epicentrum epidemii we Włoszech. Turyński Szpital Uniwersytecki to największy tego typu zespół podmiotów sektora medycznego we Włoszech i w Europie.
W sumie przekazano ponad 4500 sztuk przetworów. Zbiórkę zorganizowali przetwórcy owoców jagodowych, którzy na co dzień współpracują w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
- Dar ma dla nas dużą wartość. Ogromne podziękowania niech trafią do polskich plantatorów. Jesteśmy poruszeni tym, że pomyśleli o nas w tym okropnym okresie. Wasz gest będzie zawsze w naszych sercach. On sprawia, że myślimy o wszystkich Polakach. Dziękuję! - powiedział dr Antonio Scarmozzino, dyrektor w Azienda Ospedaliero Universitaria Citta della Salute e della Scienza di Torino.
- Dla wszystkich Polaków nasze najserdeczniejsze podziękowania za waszą bliskość. Tak jak historia wiąże nasze narody, tak dziś, tak silnie dotknięci, jesteśmy głęboko wdzięczni za wszystko, co dla nas czynicie - dodał dr Libero Ciuffreda, dyrektor Wydziału Onkologii AOU Citta della Salute e della Scienza.
Połowa zebranych przez plantatorów przetworów trafiła do najbardziej potrzebujących wsparcia warszawskich szpitali. Akcję koordynuje Wolontariat Studentów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
- Nie możemy być obojętni. Przekazaliśmy przetwory pracującym na pierwszej linii na oddziałach dla chorych na COVID-19 jako wyraz wsparcia dla personelu medycznego. W tym trudnym okresie ta inicjatywa mobilizuje i łączy - powiedział Piotr Nowak z firmy Korab Garden, jeden z inicjatorów zbiórki, plantator i producent soków z aronii.
Przekazanym produktom towarzyszyło przesłanie: „Wysyłamy to, co dziś najcenniejsze, czyli przetwory. Chcemy, by cieszyły tych, których praca wzbudza nasz podziw. W ten sposób chcemy powiedzieć, że jesteśmy z Wami!”.
W mediach społecznościowych materiały na temat zbiórki w pierwszych dniach obejrzało 500 tys. osób.
Darczyńcy: Korab Garden, Borówkowa Dolina, Berry Good, Beata i Kazimierz Wasiak, Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek, Bluehaskap, Plantin, Przetwory z Borówki, Barbara i Bogusław Wilk, Gospodarstwo Ogrodnicze Krupińscy, BiGrim, Karolina i Łukasz Bednarczyk, plantacja Bednarczyk Berries, Borówka Amerykańska Leśniewscy - Zakrocz, Ministerstwo Borówki, Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka, Nutracevit oraz Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej.
Bergamo to ważne dla Polaków miasto
Polskie owoce trafiły m.in. do Bergamo. To porównywalne wielkością z Koszalinem miasto zostało najbardziej wśród wszystkich włoskich miast dotknięte pandemią. To właśnie w Bergamo - obok Brescii i Mediolanu - jest najwięcej zarażonych koronawirusem i jego ofiar. Ostatnie dane są jednak optymistyczne, gdyż liczba zakażeń stopniowo spada.
Położone w Lombardii, u południowych podnóży Alp Bergamskich, Bergamo ma dla Polaków duże znaczenie historyczne. To tutaj w 1826 roku urodził się Francesco Nullo, pułkownik, przyjaciel i powiernik Giuseppe Garibaldiego, dowódca ochotników włoskich, tzw. garibaldczyków, którzy wzięli udział w polskim powstaniu styczniowym w 1863 roku. W samej Lombardii natomiast w 1797 roku ukształtowały się Legiony Polskie.
Miasto jest też ważnym ośrodkiem turystycznym, a jego główną atrakcją jest zabytkowa starówka Cita Alta.

fot. Piotr Ostrowski


-
fot. Piotr Ostrowski
-
fot. Piotr Ostrowski
-
fot. Piotr Ostrowski
-
fot. Piotr Ostrowski
-
fot. Piotr Ostrowski
-
fot. Piotr Ostrowski
-
fot. Piotr Ostrowski
-
fot. Piotr Ostrowski


PAP/PolskieSuperowoce.pl/wikipedia/ar
