
W jednej z koszalińskich restauracji zorganizowano konkurs kulinarny dla uczniów klas 1-3. Dzieci miały za zadanie przygotować pizzę na nietypowym spodzie z kalafiora oraz ze zdrowymi dodatkami warzywnymi.
Konkurs został zorganizowany przez uczennice II LO w Koszalinie w ramach olimpiady „Zwolnieni z Teorii”. To inicjatywa, w której młodzież realizuje projekty społeczne, by uczyć się pracy w zespole. Kamila Świątkiewicz i Ewa Matyjek podkreśliły, że ich projekt ma na celu promowanie zdrowego odżywiania.
- Nasz projekt skupia się na edukacji najmłodszych w zakresie zdrowego stylu życia. To właśnie na tym etapie rozwoju najlepiej jest zacząć wprowadzać zdrowe nawyki. Dlatego zaproponowałyśmy dzieciom, by przygotowały pizzę na zdrowym spodzie - mówiły.
Szefowa kuchni Magdalena Perszke zwróciła uwagę, że takie wydarzenia pozwalają odciągnąć dzieci od komputerów i smartfonów. - Wiele dzieci jest przyklejonych do ekranów, co jest bardzo niebezpieczne. Tutaj widzę, że maluchy integrują się ze sobą. To cudowny widok - podkreśliła.
W przygotowaniu pizzy dzieciom pomagali także rodzice. - To świetny sposób na spędzenie czasu - powtarzali.
R.Zmudziński/zn



-
fot. Radosław Zmudziński/prk24
-
fot. Radosław Zmudziński/prk24
-
fot. Radosław Zmudziński/prk24


Posłuchaj
Magdalena Perszke- 00:00:00 | 00:00:00
- 00:00:00 | 00:00:00
- 00:00:00 | 00:00:00