Przygotowano ponad 100 litrów barszczu czerwonego, ulepiono 1,5 tysiąca pierogów. Będą też potrawy rybne, a do tego bigos postny i łazanki. Na stole pojawi się 12 tradycyjnych potraw.
- Przygotowania zaczęliśmy o godzinie 8 w stadninie Michalski, skąd odebraliśmy choinki. Teraz ustawiamy stoły, a kuchnia przygotowuje 12 tradycyjnych potraw - barszczyk, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie, śledzika, rybę po grecku, bigos. Będą też: scena, czerwony dywan, oraz stroiki, które przygotowali seniorzy i młodzież - informuje koordynator Miejskiej Wigilii Kamil Barwinek z Fundacji Wolne Miejsce.
Wydarzenie odbędzie się w hali Milenium, którą od rana przygotowują i dekorują wolontariusze, a wśród nich młodzież szkolna i seniorzy
Wigilia Miejska w Kołobrzegu rozpocznie się 15:00, ale drzwi do hali Milenium będą otwarte już od 14:30. To wspólne przedsięwzięcie Centrum Usług Społecznych w Kołobrzegu, Fundacji Wolne Miejsce oraz Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji.
Mariusz Wolański/ar