Koło Gospodyń Wiejskich w Starym Przybysławiu wygrało finał regionalny kolejnej edycji Bitwy Regionów, który odbył się w Grzybowie pod Kołobrzegiem. W szranki stanęły koła z powiatów kołobrzeskiego i świdwińskiego.
Koła Gospodyń Wiejskich rywalizowały w przygotowaniu potraw regionalnych z polskich produktów. Ich członkowie prześcigali się w przyrządzaniu pomysłowych, a zarazem silnie związanych z regionem dań. Wśród nich znalazły się m.in.: czernina z kaczki na słodko-kwaśno, żur na maślance oraz zupa rybna z łososiem i dorszem na regionalnym ogórku kiszonym.
Pierwsze miejsce przypadło Kołu Gospodyń Wiejskich w Starym Przybysławiu (powiat świdwiński). Zwycięską potrawą był jesiotr podany z kaszą perłową, pesto i oliwą pietruszkową.
Koordynatorem Bitwy Regionów jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Zaangażowanie uczestników docenił zastępca dyrektora koszalińskiego oddziału KOWR Zbigniew Grabarek.
- Duża wdzięczność i szacunek za zaangażowanie kół w przygotowanie tych pięknych i smacznych potraw. Konkursy trwają od kilku lat i dzięki nim uczestnicy wzajemnie się inspirują i integrują - zaznaczył.
Finał wojewódzki Bitwy Regionów odbędzie się 23 sierpnia w Międzyzdrojach.
mw/zn
