
W Białogardzie powstało wyjątkowe miejsce, w którym mieszkańcy i goście mogą m.in. delektować się potrawami przygotowanymi ze składników pochodzących od lokalnych rolników.
Manufaktura mieści się przy ul. Kołobrzeskiej. W pierwszym etapie uruchomiono restaurację oraz zaplecze przygotowujące posiłki dla dużych odbiorców, w tym m.in. białogardzkiego szpitala.
- Stawiamy na współpracę z rolnikami z naszego powiatu, a w przyszłości również z kołami gospodyń wiejskich – podkreślił Paweł Wiśniewski, starosta białogardzki.
Kluczową ideą Manufaktury jest wspieranie lokalnych producentów. Produkty trafiają tu bezpośrednio od rolników z okolicznych miejscowości.- Krótka droga dostawy to gwarancja świeżości i jakości, np. jajko wyprodukowane w niedzielę, w poniedziałek jest już w Manufakturze - podkreśla Anna Rydzkowska, rolniczka zaangażowana w projekt.
Oficjalne otwarcie restauracji zaplanowano na piątek, 6 czerwca. W kolejnych etapach ma powstać sklep z lokalnymi produktami rolnymi. Planowana jest również współpraca z kołami gospodyń wiejskich, które mają tworzyć własne produkty pod marką Manufaktury.
Inwestycja została zrealizowana dzięki 6,8 mln zł pozyskanym z rządowego Programu Inwestycji Strategicznych. Około 1,2 miliona dołożył powiat białogardzki.
kch/zn
Posłuchaj
materiał Katarzyna Chybowskiej- 00:00:00 | 00:00:00