fot. KOWR Koszalin
fot. KOWR Koszalin
fot. KOWR Koszalin
fot. KOWR Koszalin
fot. KOWR Koszalin
fot. KOWR Koszalin
fot. KOWR Koszalin
fot. KOWR Koszalin
fot. KOWR Koszalin
fot. KOWR Koszalin
fot. KOWR Koszalin
fot. KOWR Koszalin
fot. KOWR Koszalin
fot. KOWR Koszalin
fot. KOWR Koszalin
fot. KOWR Koszalin
fot. KOWR Koszalin
Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Mścicach wzięły udział w zajęciach zorganizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Koszalinie oraz zespół ZeroMarnowania.pl.

W czwartek w Domu Ludowym w Mścicach odbyły się kulinarne warsztaty ekologiczno-świąteczne z ideą „zero waste” w tle. Prowadzący zajęcia - Rafał Kuras oraz Łukasz Gładysiak zaproponowali uczestnikom bożonarodzeniowe i poświąteczne dania w nowoczesnej odsłonie. Podzieli się także doświadczeniem oraz spostrzeżeniami dotyczącymi efektywnego gospodarowania żywnością, świadomym jej pozyskiwaniem oraz przetwarzaniem.

W programie warsztatów znalazły się takie dania, jak: wigilijna, postna kapusta w nietypowej odsłonie, środkowopomorski tatar śledziowy, kotlety z regionalnych ziemniaków, czy noworoczny, pełen tradycyjnego bogactwa żur. Nie zabrakło także odniesień do nowoczesnego serwowania potraw oraz przetwarzania typowych dla polskich domów, poświątecznych zapasów w duchu „zero waste”.

Kolejne warsztaty z tego cyklu dla Koła Gospodyń Wiejskich w Mścicach 29 listopada.

red./ar