W czwartek w Domu Ludowym w Mścicach odbyły się kulinarne warsztaty ekologiczno-świąteczne z ideą „zero waste” w tle. Prowadzący zajęcia - Rafał Kuras oraz Łukasz Gładysiak zaproponowali uczestnikom bożonarodzeniowe i poświąteczne dania w nowoczesnej odsłonie. Podzieli się także doświadczeniem oraz spostrzeżeniami dotyczącymi efektywnego gospodarowania żywnością, świadomym jej pozyskiwaniem oraz przetwarzaniem.
W programie warsztatów znalazły się takie dania, jak: wigilijna, postna kapusta w nietypowej odsłonie, środkowopomorski tatar śledziowy, kotlety z regionalnych ziemniaków, czy noworoczny, pełen tradycyjnego bogactwa żur. Nie zabrakło także odniesień do nowoczesnego serwowania potraw oraz przetwarzania typowych dla polskich domów, poświątecznych zapasów w duchu „zero waste”.
Kolejne warsztaty z tego cyklu dla Koła Gospodyń Wiejskich w Mścicach 29 listopada.
red./ar