Letnim przysmakiem są ogórki małosolne, a najlepsza do ich przygotowywania jest solanka kołobrzeska, po którą przyjeżdżają nie tylko kołobrzeżanie, ale i turyści.

 - Sekret dobrych ogórków kiszonych? Woda z Kołobrzegu. Jestem z Dolnego Śląska, często z małżonką odwiedzamy Kołobrzeg i za każdym razem wracamy z taką wyjątkową pamiątką - kołobrzeską solanką - powiedział jeden z napotkanych turystów.

Przepis na kiszonkę jest prosty: - Kołobrzeska solanka, świeże ogóreczki, chrzan, koper, czosnek i to wszystko. Takie ogórki są po prostu najlepsze! - wyjaśniła mieszkanka Kołobrzegu. - Jak jest solanka, nic więcej nie trzeba - dodała.

Jak się okazuje kołobrzeska solanka wykorzystywana jest także w inny sposób. Dzięki swoim właściwościom, jest idealna do kąpieli leczniczych.

Historia wykorzystywania solanek kołobrzeskich jest bardzo długa. Pierwsze wzmianki pochodzą sprzed tysiąca lat i jak widać tradycja wciąż jest bardzo żywa.

ma/lp

Posłuchaj

Mieszkańcy cz.1 Mieszkańcy cz.2 Turyści