Naleśniki z łososiem, rurki z pastą jajeczną czy rybną, racuchy z jabłkiem i jagodzianki - to tylko kilka propozycji kulinarnych, jakie przodowały na niedzielnym Pikniku Śniadaniowym.
Przygotowały je panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Ach te Baby” z Kłanina. Chętni mogli też wysłuchać ciekawego wykładu o miodach drahimskich oraz dokonać degustacji lokalnych produktów.
- Zaskoczyło mnie wśród tutejszych smakołyków połączenie smaków - pomidora z miodem. Bardzo podoba mi się promocja lokalnych wyrobów - powiedziała uczestniczka pikniku.
Dorota Stawiszyńska z koszalińskiego oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa zaznaczyła, że Pikniki Śniadaniowe mają przede wszystkim promować zdrowe, lokalne produkty: - Takie jak regionalne sery, wędliny czy warzywa. Będziemy spotykali się tu w każdą niedzielę, od godziny 10 do 15.30.
Oprócz wykładów i degustacji, przygotowano też animacje dla dzieci. Spotkania realizowane są w ramach Bezpiecznych Wakacji.
kch/aj