W tej chwili na targu rybnym w Kołobrzegu kupić można wiele gatunków ryb.
- Największe zapotrzebowanie jest standardowo na dorsza. Polecam jednak także flądrę, zębacza czy miętusa - powiedziała nam jedna ze sprzedających. - Trwa również sezon na turbota, a nie ma lepszej ryby! On jest tłustawy, delikatny, porównywalny w smaku do sandacza czy halibuta - dodała.
Kupujących nie brakuje. Cieszy ich możliwość przygotowania własnych potraw z ryb.
- Przyjeżdżamy tutaj specjalnie, aby kupić do domu rybki z naszego morza. Są pyszne pod różnymi postaciami - w sosie greckim, galarecie czy occie - powiedzieli naszemu reporterowi turyści odwiedzający targ rybny w Kołobrzegu.
Dodajmy, że ryby morskie są cennym źródłem kwasów omega-3, dobrze przyswajalnego białka, magnezu, fosforu, jodu, selenu, potasu, miedzi i manganu oraz witamin A, D, E i K.
Więcej w materiale Mariusza Wolańskiego.
mw/ar