fot. prk24

Szparagowe święto zorganizowało Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie. W ten sposób chcąc przypomnieć, że to niegdyś ekskluzywne warzywo, dostępne jedynie dla zamożnych, dziś jest jednym z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych kulinarnych symboli wiosny.

Podczas wydarzenia lokalni pasjonaci kulinariów i koła gospodyń wiejskich prezentują swoje dania i przetwory ze szparagów m.in. zupy szparagowe, szparagi grillowane, smażone, pieczone w różnych wariacjach kulinarnych. Impreza potrwa do godz. 17.00.

W Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie był również nasz dziennikarz Mariusz Brokos. Zapraszamy do wysłuchania rozmów z gośćmi plenerowego studia Polskiego Radia Koszalin.

Mariusz Sulikowski - szef kuchni w Stacji Smaku

O tym, dlaczego warto spożywać szparagi i jak wybrać najlepsze okazy opowiedział szef kuchni w bytowskiej restauracji Mariusz Sulikowski.

Mariusz Sulikowski
  • 00:00:00 | 00:00:00
::

Grzegorz Dacków - Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie

Grzegorz Dacków mówił o atrakcjach przygotowanych w Swołowie specjalnie z okazji Święta Szaparagów.

Grzegorz Dacków
  • 00:00:00 | 00:00:00
::

Jacek Przybysz - właściciel „Spiżarni w Kratę”

- Zależy nam, żeby stworzyć miejsce, w którym maksymalnie wykorzystuje się lokalność – mówił właściciel gospody w Swołowie Jacek Przybysz, który na radiowej antenie m.in. wyjaśniał, dlaczego warto w kuchni powracać do regionalnych korzeni.

Jacek Przybysz
  • 00:00:00 | 00:00:00
::