
Jak powiedział rzecznik Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska Maciej Karczyński, inspektorat chce promować ideę dzielenia się żywnością i przygotował mapę jadłodzielni w Polsce.
- W jadłodzielniach, czyli tak zwanych społecznych lodówkach, możemy zostawić nasze smakołyki, których nie zjedliśmy Powstają w coraz nowszych miejscach. My się z tego bardzo cieszymy, ale myślę, że przede wszystkim cieszą się ludzie, którzy mogą tam dostać jedzenie - powiedział.
Jak podkreślił Maciej Karczyński, są pewne zasady, dzięki którym to jedzenie się nie zmarnuje i trafi do osób potrzebujących. Powinno być w opakowaniu, z datą przyrządzenia lub z datą ważności.
Główny Inspektorat Ochrony Środowiska przygotował mapę jadłodzielni w Polsce i zachęca do zgłaszania kolejnych miejsc z lodówkami społecznymi. Mapę można znaleźć na stronie internetowej inspektoratu:
https://www.gov.pl/web/gios/swieta-skorzystaj-z-jadlodzielni
W naszym regionie jadłodzielnie znajdują się m.in. w Koszalinie przy ul. Leśnej 6, w Sianowie przy ul. Słowackiego/ budynek Przychodni Zdrowia, w Słupsku przy ulicy Jaracza 9.
IAR/zas