O wielkanocnych zwyczajach na Kaszubach - m.in. święconce, potrawach, obrzędach oraz... smaganiu witkami zamiast polewania wodą opowiedziała Polskiemu Radiu Koszalin prezes słupskiego oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego dr Karolina Keller.
Tradycja kaszubska jest osobliwa i jak zwróciła uwagę dr Karolina Keller - różniąca się od polskich zwyczajów. Chociaż, jak mówi, dzisiaj, we współczesnych domach, praktyki te się przeplatają.
- Wielki Piątek był dniem absolutnego postu. Można było spożyć jeden posiłek i pić wyłącznie wodę. Ponadto Wielki Piątek to dzień zadumy i refleksji - zaznaczyła dr Keller.
Prezes słupskiego oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, w rozmowie z Marcinem Turalskim, mówiła również o zwyczajach kaszubskich charakteryzujących Wielką Sobotę i Wielką Niedzielę.
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy.