
Od piątku odwiedzający Galerię Emka w Koszalinie mogą nabyć i skosztować pysznych produktów od lokalnych sprzedawców. W ofercie wystawców są m.in. naturalne wędliny, świeże pieczywo, a także zakwasy, marynaty i miody.
Wielu producentów, którzy wystawili na jarmarku swoje stoiska, prowadzi własne ekologiczne gospodarstwa i uprawy. Jak przyznają, stawiają na jakość i różnorodność swoich produktów. Wiele z nich zostało docenionych w krajowych i zagranicznych konkursach. - Za naszą dynię deserową otrzymaliśmy medale, a grzyby marynowane zostały wpisane na ministerialną listę. Wszystkie nasze produkty są zdrowe, bez chemii, o naturalnym smaku - wyjaśnił Andrzej Hapka, wystawca z Bierniów pod Połczynem-Zdrojem.
Kupujących na jarmarku nie brakowało. Dla wielu z nich jakość produktów, z których przygotowują wielkanocny stół, ma duże znaczenie. - A te stoiska są pełne dobrego i zdrowego jedzenia. To pewne wyroby – mówili.
Jarmark potrwa do niedzieli. W programie przewidziano atrakcje zarówno dla starszych, jak i młodszych smakoszy. Będą m.in. warsztaty rękodzielnicze, a także pokazy kulinarne. W sobotę jarmark odwiedzi gość specjalny - aktorka Joanna Brodzik, która zaprezentuje swoją książkę „Umami. Opowieści i Przepisy” i zaprosi uczestników imprezy do wspólnego gotowania.
Jarmark Wielkanocny zorganizował koszaliński oddział Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
kch/zn



-
fot. Katarzyna Chybowska/Polskie Radio Koszalin
-
fot. Katarzyna Chybowska/Polskie Radio Koszalin
-
fot. Katarzyna Chybowska/Polskie Radio Koszalin
-
fot. Katarzyna Chybowska/Polskie Radio Koszalin
-
fot. Katarzyna Chybowska/Polskie Radio Koszalin
-
fot. Katarzyna Chybowska/Polskie Radio Koszalin
-
fot. Katarzyna Chybowska/Polskie Radio Koszalin
-
fot. Katarzyna Chybowska/Polskie Radio Koszalin
-
fot. Katarzyna Chybowska/Polskie Radio Koszalin
-
fot. Katarzyna Chybowska/Polskie Radio Koszalin


Posłuchaj
Andrzej Hapka, wystawca- 00:00:00 | 00:00:00
- 00:00:00 | 00:00:00