fot. pixabay.com
Trudno wyobrazić sobie stoły świąteczne bez potraw rybnych, dlatego kołobrzeżanie tłumnie odwiedzają między innymi targ rybny. To jedno z ulubionych miejsc, gdzie kucharze szukają inspiracji na świąteczne menu.

Sprawdziliśmy jakie gatunki ryb cieszą się obecnie największym powodzeniem. - Nad morzem karp nie jest popularny. Raczej dorsz, flądra, łosoś, pstrąg i inne tłuste ryby. Wszystkie te ryby są zdrowe, mają kwasy Omega-3. Pstrąga polecam szczególnie, bo jest smaczny, tłusty tak, jak łosoś, a jest tańszy - oznajmiła pani Stefania. 

A jakie potrawy z ryb znajdą się na stołach świątecznych kołobrzeżan? Jak mówią, na pewno pojawią się takie smakołyki jak śledź w śmietanie i w oleju z cebulką, dorsz delikatnie zasmażany w aromatycznej mieszance przypraw oraz tatar z ryb. - Ściągam skórkę, mięso mielę przez maszynkę. Ważę wcześniej jajko i dodaję samo żółtko. Następnie dokładam oliwki, cebulkę i ogórka konserwowego. To jest cała filozofia przepisu na tatara - zdradziła naszemu reporterowi pani Stefania.

Więcej w materiale Mariusza Wolańskiego.

mw/kp

Posłuchaj

materiał Mariusza Wolańskiego
  • 00:00:00 | 00:00:00
::