
Dzięki projektowi w diecie pacjentów pojawiły się nawet trzy dodatkowe posiłki w ciągu dnia. Na drugie śniadanie otrzymują owoce, dodano także posiłek nocny, który podawany jest o godzinie 20.00.
Znacząco zwiększyła się ilość warzyw i owoców w serwowanych potrawach. Pacjenci mają także możliwość skorzystania z konsultacji z dietetykiem.
- Każdego dnia nasz personel serwuje ok. 350-360 posiłków przygotowanych zgodnie z wytycznymi programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Pierwsze sygnały od pacjentów są pozytywne i mamy nadzieję, że będą szybciej wracać do zdrowia dzięki smacznym i pożywnym potrawom - zaznaczyła Anetta Barna-Feszak, wiceprezes Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Słupsku.
Program „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadziło rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023. W Słupskim szpitalu projekt jest realizowany od 23 listopada.
red./mt
