W Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa w Koszalinie odbyło się spotkanie z przedstawicielkami Koła Gospodyń Wiejskich „Ach te Baby”, które reprezentowały województwo zachodniopomorskie w finale kulinarnej „Bitwy Regionów”. Ich danie zostało wyróżnione przez jury.
Koło gospodyń wiejskich z Kłanina przystąpiło do ogólnopolskiej rywalizacji z autorską potrawą - rybą w ogniu z kwaśnikiem. Jak tłumaczyła przewodnicząca koła Agnieszka Skiba, panie postawiły przede wszystkim na promowanie lokalnych produktów: - To potrawa z pieczoną i zawiniętą w liściach kiszonego winogrona rybą, pochodzącą z naszych okolicznych stawów. Podawana jest z chlebem pieczonym w Bobolicach oraz bobolickim masłem.
Oficjalne podziękowania oraz upominek członkiniom koła „Ach te baby” wręczył zastępca dyrektora koszalińskiego oddziału KOWR-u Michał Mętlewicz, który zaznaczył, że wyróżnienie dla koła z woj. zachodniopomorskiego to nie przypadek: - Jako województwo prezentujemy bardzo wysoki poziom na konkursach kulinarnych. Wyróżnienie w „Bitwie Regionów” jest dowodem, że nasze koła należą do grona najlepszych w Polsce.
W finale konkursu rywalizowało 16 kół gospodyń wiejskich – laureatów rozgrywek wojewódzkich. Zwyciężyło KGW Szaflary z woj. małopolskiego z daniem „ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku”.
To była już VIII edycja Bitwy Regionów - konkursu organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, we współpracy z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Tegoroczna edycja była rekordowa pod względem zgłoszeń. W pierwszym etapie więzło udział 3528 kół w całym kraju.
Polskie Radio Koszalin sprawuje patronat medialny nad wydarzeniem.
kch/zn
