Finałowe zmagania zachodniopomorskiego etapu tego kulinarnego konkursu miały miejsce przy Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Boninie. Do rywalizacji przystąpiło 13 kół z Pomorza Zachodniego.
Kulinarna Bitwa Regionów adresowana jest do kół gospodyń wiejskich. Jej organizatorami są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Piotr Dziadul, dyrektor koszalińskiego oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa podkreślił, że celem konkursu jest m.in. kultywowanie regionalnych tradycji. - To przede wszystkim, ale też łączenie tradycji z nowoczesnością. Potrawy, których możemy tu spróbować, nie zawsze spotkamy w innym regionie. A wszystkie są wybitne - mówił.
Wiele tradycyjnych i lokalnych potraw przygotowały gospodynie z Kluczewa w gm. Czaplinek. - Coś na słodko, czyli rogaliki, tartaletki - prezentowała Wiktoria Kucharska. Mieszkanki Kluczewa zbierały pochwały także m.in. za roladki z wątróbką drobiową i ich popisowe danie z kaczki sporządzone wg strzeżonej receptury.
Stanisław Mączka i Dorota Golec z Koła Gospodyń Wiejskich w Międzywodziu podkreślili, że takie konkursy jak Bitwa Regionów są bardzo potrzebne, ponieważ m.in. promują lokalną kuchnię. - Specjalizujemy się w daniach rybnych - powiedziała Dorota Golec.
Zachodniopomorską Bitwę Regionów wygrało Koło Gospodyń Wiejskich „Ach te Baby” z Kłanina za rybę w ogniu z kwaśnikiem. Drugie miejsce zajęły gospodynie z Rusowa za pijane golonki z jabłkową kiszonką, a na najniższym stopniu podium stanęły członkinie KGW „Fregata” z Międzywodzia za zupę rybną. Wyróżnienie za beksę w marynacie z aromatycznego czosnku niedźwiedziego oraz lokalnego miodu przyznano gospodyniom z Bolszewa.
Ogólnopolski finał Bitwy Regionów odbędzie się 7 października w Tomaszowie Mazowieckim.
Patronat medialny nad wojewódzką Bitwą Regionów objęło Polskie Radio Koszalin.
Radosław Zmudziński/zas