fot. Pomorze Zachodnie/FB
Podczas trzeciej edycji Festiwalu Wina Pomorza Zachodniego, którą zorganizowano na dziedzińcu Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie, swoje produkty zaprezentowało 12 zachodniopomorskich winnic. Można było posmakować również tradycyjnych wędlin, serów, ryb i wielu innych specjałów.

Festiwal Wina Pomorza Zachodniego ma na celu promowanie produktów regionalnych, rozwój wiedzy na temat winiarstwa i enoturystyki, popularyzację szeroko pojętej kultury wina, w tym szczególnie zachodniopomorskich tradycji winiarskich oraz integrację branży winiarskiej.

Ta branża rozwija się w regionie bardzo dynamicznie - w województwie zachodniopomorskim jest już ponad 20 winnic. To efekt m.in. bardzo dobrych warunków dla uprawy winorośli.

- Ukształtowanie terenu i duża liczba jezior powodują, że region północnej Polski jest idealnym miejscem do tworzenia winnic - powiedział Polskiemu Radiu Koszalin Damian Orlik, przewodniczący Stowarzyszenia Winnice Pomorza Zachodniego.

Swoją ofertę zaprezentowało aż 12 zachodniopomorskich winnic: Winnica Bekasiak, Winnica Binowo, Winnica Darłowo, Winnica Invictus, Winnica Kojder, Winnica Molias, Winnica Rajkowo, Winnica Sydonia, Winnica Tecławska Góra, Winnica Turnau, Winnica Zodiak, Skarb Templariuszy. Ich produkty można było degustować na miejscu, ale też zrobić większe zakupy.

Właściciele winnic potwierdzają, że to ciekawa pasja, a jej elementem jest prezentacja upraw i procesu tworzenia wina enoturystom. - W sierpniu chcemy zrobić weekend otwartych winnic, żeby zwiedzający zobaczyli, jakie warunki panują w naszym regionie - powiedział jeden z nich.

Według Marty Sidorkiewicz ze Stowarzyszenia Winnice Pomorza Zachodniego, rozwój enoturystyki w Zachodniopomorskiem to naturalny efekt tworzenia kolejnnych winnic: - W Polsce mamy już dziewięć szlaków enoturstycznych i liczymy na to, że nowy pojawi się już wkrótce w regionie zachodniopomorskim.

Warto przypomnieć, że tradycja uprawiania winorośli na Pomorzu Zachodnim sięga XIII wieku. Zapoczątkował ją zakon cysterek sprowadzony w okolice Szczecina. Upraw zaniechano dopiero po II wojnie światowej. Na nowo podjęto je na początku XXI wieku. Z dużymi sukcesami.

Winiarskie święto na Pomorzu Zachodnim zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego we współpracy ze Stowarzyszeniem Winnice Pomorza Zachodniego oraz Zamkiem Książąt Pomorskich w Szczecinie.

red./rp/wzp.pl/kp/ar