


-
fot. Marcin Turalski/ Polskie Radio Koszalin
-
fot. Marcin Turalski/Polskie Radio Koszalin
-
fot. Marcin Turalski/Polskie Radio Koszalin
-
fot. Marcin Turalski/Polskie Radio Koszalin
-
fot. Marcin Turalski/Polskie Radio Koszalin
-
fot. Marcin Turalski/Polskie Radio Koszalin



W Szkole Podstawowej nr 2 w Słupsku odbyło się wielkanocne przedstawienie, które przyciągnęło mnóstwo widzów. Nasz reporter sprawdził, jakie tradycje nadal są kultywowane na Kaszubach.
Karolina Keller, dyrektorka placówki oraz prezes słupskiego oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego zwróciła uwagę, że na Kaszubach szczególnie ciekawy jest Poniedziałek Wielkanocny: - Poza Śmigusem-Dyngusem cały czas przestrzegany jest zwyczaj „Dyngowania”. Jest to smaganie po nogach tych, którzy długo śpią w święta.
- Nie jest już za to kultywowany zwyczaj charakterystyczny dla Wielkiego Piątku, kiedy to matki gałązkami cierniowymi smagały nawet do krwi swoje dzieci - dodała dyrektorka.
Nasza rozmówczyni przypomniała, że na kaszubskich stołach nie zabraknie w Wielkanoc tradycyjnego jedzenia: - Mowa m.in. o białej kiełbasie, drożdżówkach, babkach oraz galaretach. W święta jemy bardzo skromnie, ale obficie.
Więcej w poniższym materiale.
red./mt
Posłuchaj
relacja Marcina Turalskiego- 00:00:00 | 00:00:00