fot. Marcin Turalski/ Polskie Radio Koszalin
  • fot. Marcin Turalski/ Polskie Radio Koszalin
  • fot. Marcin Turalski/Polskie Radio Koszalin
  • fot. Marcin Turalski/Polskie Radio Koszalin
  • fot. Marcin Turalski/Polskie Radio Koszalin
  • fot. Marcin Turalski/Polskie Radio Koszalin
  • fot. Marcin Turalski/Polskie Radio Koszalin
fot. Marcin Turalski/ Polskie Radio Koszalin

W Szkole Podstawowej nr 2 w Słupsku odbyło się wielkanocne przedstawienie, które przyciągnęło mnóstwo widzów. Nasz reporter sprawdził, jakie tradycje nadal są kultywowane na Kaszubach.

Karolina Keller, dyrektorka placówki oraz prezes słupskiego oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego zwróciła uwagę, że na Kaszubach szczególnie ciekawy jest Poniedziałek Wielkanocny: - Poza Śmigusem-Dyngusem cały czas przestrzegany jest zwyczaj „Dyngowania”. Jest to smaganie po nogach tych, którzy długo śpią w święta.

- Nie jest już za to kultywowany zwyczaj charakterystyczny dla Wielkiego Piątku, kiedy to matki gałązkami cierniowymi smagały nawet do krwi swoje dzieci - dodała dyrektorka.

Nasza rozmówczyni przypomniała, że na kaszubskich stołach nie zabraknie w Wielkanoc tradycyjnego jedzenia: - Mowa m.in. o białej kiełbasie, drożdżówkach, babkach oraz galaretach. W święta jemy bardzo skromnie, ale obficie.

Więcej w poniższym materiale.

red./mt


Posłuchaj

relacja Marcina Turalskiego
  • 00:00:00 | 00:00:00
::