
fot. prk24.pl
Naturalne wędliny, kiszonki, marynaty, miody i produkty pszczele z regionalnych pasiek - m.in. to znaleźć można na świątecznym kiermaszu Polska Smakuje, który rozpoczął się w piątek w galerii Emka.
Krystyna Hapka z Ostrego Barda na świąteczny stół proponuje przetwory z dyni: - Mamy różnego rodzaju przetwory z dyni. Są to m.in. dynia suszona czy deserowa, połączona np. z mirabelką. Kiedyś dyni używano do cykaty, która zastępowała bakalie w serniku lub makowcu. Dynia też doskonale pasuje do mięsa.
Danuta Szymurska z gospodarstwa ekologicznego z Kluczkowa przypomina, że na świątecznym stole nie może zabraknąć wędlin, najlepiej tych sporządzonych według starych receptur: - Mamy tu mięso z własnego gospodarstwa. Nie ma w nim chemii, spulchniaczy i żadnych dodatków, jest tylko czyste mięso i przyprawy. To takie wędliny, jakie kiedyś robiły nasze babcie.
Klienci Jarmarku Bożonarodzeniowego odchodzili od stoisk w dobrych nastrojach: - Polecam m.in. chlebek, jest rewelacyjny i „kule smarule”, po które specjalnie jeździmy do Kołobrzegu. Są to kulki jogurtowe z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwy. Wszystko ekologiczne i pyszne!
Jarmark Bożonarodzeniowy zorganizowany został przez koszaliński oddział Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, w ramach akcji „Polska Smakuje”. Potrwa on do niedzieli.
kk/aj

fot. prk24.pl


-
fot. prk24.pl
-
fot. prk24.pl
-
fot. prk24.pl
-
fot. prk24.pl


Posłuchaj
Krystyna Hapka, z Ostrego Barda- 00:00:00 | 00:00:00
::
- 00:00:00 | 00:00:00
::
- 00:00:00 | 00:00:00
::